Најновије

Нови генерални секретар НАТО-а посетио Кијев: Доћи ће дан када ћемо примити Украјину у савез

Повећање помоћи Украјини и попуњавање њених залиха наоружања је приоритет Алијансе, а удари западним оружјем по објектима на територији Русије могу да помогну Кијеву, оценио је Марк Руте.

Повећање помоћи Украјини и попуњавање њених залиха наоружања је приоритет Алијансе, а удари западним оружјем по објектима на територији Русије могу да помогну Кијеву, оценио је Марк Руте

Нови генерални секретар НАТО-а Марк Руте тврди да Русија "нема право вета" на улазак Украјине у алијансу.

"Мислим да ће доћи дан када ће Украјина постати пуноправна чланица НАТО-а, желим да додам да ако неко мисли другачије, онда Русија нема право гласа и вета по овом питању", рекао је Руте у Кијеву, који је ненајављено посетио и где се састао са Владимиром Зеленским.

Према његовим речима, Украјина је потписала безбедносне споразуме са низом земаља чланица, примала је и прима помоћ од више милијарди долара, а њене оружане снаге постају све "компатибилније са НАТО-ом", што "повећава спремност Украјине да се придружи алијанси".

Притом, Руте није прецизирао никакав временски оквир за евентуални позив Украјини у НАТО, за шта је потребна једногласна одлука свих чланица.

На састанку са Зеленским, Руте је истакао да је повећање помоћи Украјини и попуњавање њених залиха наоружања приоритет.

"Овде сам да би Украјина и сви који нас прате схватили да ће НАТО стајати на страни Украјине. У улози генералног секретара, гураћу напред ту подршку. НАТО и савезници су пружили невиђену помоћ Украјини, 99 посто војне помоћи Украјини су пружиле земље НАТО-а. Али, Украјини је потребна већа подршка", рекао је он.

Говорећи о давању дозволе Украјини за наношење удара на територију Руске Федерације, Руте је рекао да у савезу не доносе колективну одлуку, већ да о томе одлучује свака чланица појединачно.

Према његовим речима, удари западним оружјем по објектима на територији Русије могу да помогну Кијеву.

КАРЛСОН: Нико неће остати жив ако Америка настави да провоцира Русију

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА