Најновије

Вашингтон пост: Руси убрзано напредују на фронту, најбрже у последње две године

Оружане снаге Русије напредују у зони специјалне војне операције најбржим темпом у последње две године захваљујући новој тактици, пише лист „Вашингтон пост“.

Руске снаге су у августу и септембру заузимале територију брзином која није виђена од почетка напада 2022. године, оцењује аналитичар компаније „Блек бирд“ Паси Паројнен.

Како се наводи, у протекла два месеца Оружане снаге Русије ослободиле су 823 квадратна километра територије, највећим делом између Артјомовска и Угљедара.

Оцењује се да руске снаге примењују ефикасну тактику, као што је јуриш у малим групама, што смањује вероватноћу откривања и ефикасност узвратне ватре. Таква тактика комбинује њихове предности у моћне нападе.

„Украјинци су са потешкоћама пружали отпор, чак и када су остваривали локалне победе. То је очигледно у местима као што је Угљедар“, наводи се у чланку.

Поред тога, истиче се да су руске снаге повећале ниво комуникације на бојном пољу, што им помаже да боље координишу нападе.

„Украјински војници говоре да Русија има довољно ресурса да настави са притиском, док западна помоћ не надокнађује мањак оружја“, закључује аутор чланка.

Раније је саветник шефа ДНР Јан Гагин рекао да је на администрацији Угљедара постављена руска застава, док је други саветник истакао да би град могао да буде ослобођен сваког дана, јер је противник у котлу. Угљедар се налази 60-70 километара југозападно од Доњецка. Ослобађање тог града одбиће украјинске снаге још даље од престонице ДНР и омогућиће руским снагама да врше притисак на кураховску групу украјинске војске као и логистичке чворове који воде ка Запорожју.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА