Најновије

Арсенијевић: Београд немоћан на Косову, Српска листа се сакрила у мишје рупе

“Ми себе видимо као ексер у клипу репресивне машинерије која се обрушила на нас. Ако не заустављамо неке ствари, барем их успоравамо”, изјавио је председник Српске демократије Александар Арсенијевић, говорећи о акцијама своје странке, организованим приликом доласка косовских званичника на север Косова. Додао је да је Београд "немоћан на Косову", као и да међународна заједница, иако има механизме да заштити српску заједницу, то за сада не чини.

Председник странке Српска демократија Александар Арсенијевић пуштен је у среду из притвора након што је ухапшен у Косовској Митровици због ремећења јавног реда и мира. Он је био у притвору јер је дувао у пиштаљку када се појавио градоначелник северног дела Косовске Митровице Ерден Атић. Арсенијевић је у претходних неколико недеља приликом сличних акција приведен неколико пута.

“То је била диверзнатска акција нелегитимног градоначелника Атића и полиције, како би ме привели, да не бих са пиштаљкама и мојом екипом дочекао министра Свечљу. Мислим да им пиштаљка много смета. Ово је четврти пут за месец и по дана да су ме ухапсили. Није било разлога да ме хапсе. Као што се види на друштвеним мрежама, то је једно од бруталних хапшења које они изводе. Овог пута ме седморица полицајаца нису оборили, остао сам на ногама. Настављамо даље. Ако мисле да ће да ме спрече хапшењем и држањем у станици –  греше”, рекао је Арсенијевић за Н1.

Он је казао да по Закону о јавном реду и миру, свако има право да до 22 часа прави буку.

“После тога, имају право да ми пишу казне. Али не пре.Тако да сам сигуран да ће, када стигину на суд, све казне које су ми написали бити оборене, јер немају законског основа”, навео је Арсенијевић.

Он је у последњих месец и по дана сваки пут био приведен приликом посета званичника из Приштине северу Косова.

“Они својим бирачима, ултранационалистима шаљу поруку да су освојили север Косова. Ми покушавамо да међународној заједници и људима на Косову скренемо пажњу да нама то није у реду, да не уживамо у њиховим посетама, нити у њиховој антисрпској политици. Ми се бунимо јер нам није добро. Не желимо да специијалци пребијају нас и нашу децу, да добацују женама сексистичке поруке, да наше привреднике истерују из нашег града, тако што су увели забрану увоза робе из Србије… Ми не желимо да доводе своје привреднике, јер то нису привредници из нашег града. Ми имамо Албанце комшије са којима сарађујемо годинама, а ти које доводе су неки нови са сумњивим тендерима о откупом тих локала у Митровици”, казао је Арсенијевић.

„Притисака има са свих страна“

Нагласио је да Српска демократија ништа од тога неће дозволити.

“Они дођу и праве филм и пропаганду. Када се ми појавимо, тај пропагадни филм им пропада, ми им уништавамо тај пропагандни материјал“, казао је Арсенијевић.

Додао је да се, како је рекао, „народ по мало ослобађа стега“.

„Нису се до краја ослободили, јер је тешко. Када имамо акцију и звиждимо нпр. нелегитимном градоначелнику Атићу, људи у аутомобилима нам сиренама дају знак да нас подржавају и онда их на кружном току полиција заустави и испитује их зашто то раде… Дакле, има притисака са свих страна”, навео је Арсенијевић.

Одговарајући на питање да ли такве акције могу да буду одговор на оно што се на Косову догађало у последњих годину дана, као што је укидање динара, гашење српских институција и укидање регистарских таблица, он је рекао да се тиме неке ствари барем мало успоравају.

“Ми себе видимо као ексер у клипу репресивне машинерије која се обрушила на нас. Тако да, ако не заустављамо неке ствари, ми их барем успоравамо”, објаснио је Арсенијевић.

„Српска листа у мишјој рупи“

Он је казао да на све што је дешава на Косову Српска листа не реагује.

“Српска листа ћути и сакрила се у мишје рупе. То је најгоре. Иако смо политички неистомишљеници, и нас боли јер се они после 12 година власти не оглашавају, осим неким саопштењима и реаговањем на неке глупости… Нама је невероватно да су се сада, после 12 година на власти, када треба да заштите свој народ… сакрили у мишије рупе..Ако желимо слободу, ми смо спремни и на затвор и на то да нас и физички уклоне”, навео је Арсенијевић.

Додао је да ће свакако живети на Косову, “макар био и у затвору”.

“Спреман сам да дам и живот за то. Рекао сам међународним представницима, да ћу, ако упадну у школе, ја бити тај који ће погинути на прагу…”, навео је Арсенијевић.

Одговарајући на питање да ли се ипак таква ситуација може избећи уз помоћ представника међународне заједнице, он је рекао да, иако су представници страних земаља рекли да постоје тзв. “црвене линије”, Срби на северу Косова то још нису видели.

“Они кажу да имају “црвене линије”. Ми до сада нисмо видели ниједну “црвену линију”. Они су задужени за нашу сигурност, као невећинске заједнице. Али ми то не видимо. Видели смо  –  и то је добро – да су на мосту (на Ибру) повукли неку линију, али и то нам је ровито. Потребно нам је да нам и они покажу “црвене линије”, да бисмо се осећали сигурније”, навео је Арсенијевић.

Он је казао да је Београд “немоћан на Косову”.

“Поготово на северу Косова… Оно што Београд може да уради… То је да се опозиција хитно лати посла и да у све европске земље и у САД, пошаље своје представнике… да лобирају,  јер се ради о преживљавању нашег становништва на Косову… Ми радимо даноноћно. Али ми не можемо све. Имамо оне који могу да помогну… Београд више не знам колико може да помогне… Али опозиција има контакте са владајућим у странкама у Европи …може да лобира… Да помогне на тај начин”, оценио је Арсенијевић.

„Доста је било ПДФ формата политике“

Он је додао да међународна заједница не схвата озбиљно све оно на шта српска заједница на Косову скреће пажњу.

“Не знам да ли не желе да схвате или су у страху од Куртија који ву рукама држи Молотовљев коктел и може да запали регион. Али они морају да разумеју у каквом смо очају и да напокон регују. Доста је више ПДФ формата политике и реаговања саопштењима. Могу да уведу појединачне санкције…могу да ухапсе Куртија усред Приштине… могу да запрете увођењем виза. Дакле, имају механизме и лажу кад кажу да их немају”, рекао је за Н1 председник странке Српска демократија Александар Арсенијевић.

РУСИ ДОНОСЕ МНОГО БИТАН ЗАКОН! Више ништа неће бити исто

Извор: Н1.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА