Најновије

ДОДИК СА СИЈАРТОМ У БАЊАЛУЦИ: Мађарска преузима пројекте које је финансирала Немачка

Председник Српске Милорад Додик захвалио је шефу мађарске дипломатије Петеру Сијарту на подршци и поштовању принципа који подразумевају мир на овим просторима.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто велики пријатељ Српске и да је показан висок степен разумевања, сарадње и подршке.

"Данас је посебан дан, стигао је велики пријатељ Републике Српске Петар Сијарто. Ово је тренутак када настављамо да разговарамо о нашим ранијим договорима, како ћемо оперативно одрадити нека од тих питања", истакао је Додик.

Навео је да ће проширити помоћ пољопривредницима и на подручје ФБиХ.

"Сведоци смо важног договора, између министарства енергетика Мађарске и Српске, потписан је протокол", рекао је Додик. 

Истакао је да је постигнут висок степен поверења и подршке између Српске и Мађарске.

"Сагласни смо и делимо ставове у погледу дешавања у региону и Европи" истакао је Додик, додајући:

"Мађарска је данас препозната као наш заиста стабилан партнер и у том погледу желимо да задржимо највиши могући ниво наших односа" поручио је председник Српске.

Председник Српске се захвалио Сијарту на подршци и поштовању принципа који подразумевају мир на овим просторима.

"У овом тренутку ми из Српске показујемо више ентузијазма у погледу сарадње са Мађарском него што то показују из ФБиХ", поручио је председник Српске.

Сијарто: Грађани Српске умеју да одлуче какву власт желе
Сарадња Мађарске и Републике Српске базирана је на међусобном поштовању и поносни смо на досадашње пројекте који су реализовани, рекао је министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто на конференцији за новинаре.

"Имамо пример добре сарадње, када је реч о пољопривредним машинама, а тај пројекат настављамо и у будућности. Имаћемо и три развојна пројекта нова, где ће се укључити и предузетници из Мађарске. Пројекте које је финансирала Немачка, преузеће Мађарска", навео је Сијарто.

Сијарто је истакао да Мађарска води одговорну политику према својим суседима.

"Сматрамо да је неопходно присуство Западног Балкана у ЕУ. Из тог аспекта је неповољно што кандидати за чланство Западног Балкана у просеку чекају 14 година за чланство, што ми сматрамо као непоштовање Брисела и позивамо чланице уније да заврше политику која је довела до потпуног краха политике проширења ЕУ", наводи Сијарто.

Додаје да је важно да свака чланица ЕУ испоштује одлуке грађана са Западног Балкана, да свака нација има право да сама одлучи о својој будућности.

"Због тога ми и даље на бази узајамног поштовању настављамо сарадњу са овим земљама, међу којима је  БиХ", наглашава Сијарто након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Сијарто се овим путем захвалио Додику на позиву, те истакао да је почаствован да буде у Бањалуци.

"Живимо у периоду опасних догађања, а у таквом времену, када мир има велики значај, интерес Мађара је стабилност на Западаном Балкану", указује Сијарто.

Сијарто је истакао да Мађарска никада неће пристати да један функционер Републике Српске буде на црној листи, јер је то непоштено према бирачима, који су изабрали те функционере 

"Грађани Српске умеју да одлуче какву власт желе" , наглашава Сијарто.

ГУР УКРАЈИНЕ ИЗВРШИО ТЕРОРИСТИЧКИ АКТ! Убијен радник нуклеарне електране Запорожје

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА