Најновије

ДОСТА ЈЕДНОСТРАНОГ ОБРАЧУНА! Иран упутио бруталну поруку Вашингтону!

Техеран је послао ноту Вашингтону преко Катара да више неће имати "једнострано самоограничење" када је Израел у питању, јавила је Ал Џазира, цитирајући ирански извор.

Порука је стигла пошто је Западни Јерусалим запретио "оштрим одговором" на бараж иранских пројектила у уторак, што је Техеран описао као одмазду за смрт лидера Хамаса и Хезболаха од стране Израела.
Иран је обавестио САД да је "фаза једностраног самоограничавања завршена", пошто то није успело да заштити захтеве националне безбедности Техерана, рекао је анонимни извор за Ал Џазиру у четвртак.

Техеран не жели регионални рат, али ће сваки напад Израела бити дочекан "неконвенционалним одговором" који укључује гађање израелске инфраструктуре, према катару.

У међувремену, иранска мисија при УН издала је саопштење у којем упозорава друге земље ако помогну било какав израелски напад на Иран.
- Наш одговор ће бити усмерен искључиво на агресора. У случају да било која држава пружи помоћ агресору, она би такође требало да се сматра саучесником и легитимном метом - саопштила је мисија. „Саветујемо земљама да се уздрже од уплитања у сукоб између израелског режима и Ирана и да се дистанцирају од сукоба.
Најмање 180 пројектила разних врста испаљено је на Израел у уторак увече.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су тврдиле да су обориле већину њих, али видео докази показују вишеструке ударе широм Израела, укључујући материјалну штету на неколико војних објеката.

Амир Саиед Иравани, изасланик Техерана при УН, рекао је у среду Савету безбедности да је напад био самоодбрана у складу са чланом 51 Повеље УН и да је Иран "потпуно спреман да предузме даље одбрамбене мере ако буде потребно".

Ирански председник Масуд Пезешкијан оптужио је у среду Израел да жели да „проузрокује несигурност и шири кризу у региону“, чему се Техеран противи.
Међутим, рекао је, „било који тип војног напада, терористичког акта или преласка наших црвених линија наићи ће на одлучан одговор наших оружаних снага“.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху обећао је да ће „изузети високу цену од режима ајатолаха“, известио је у уторак Канал 12 из Тел Авива.

"Оштар одговор " се блиско координира са САД и очекује се да ће доћи "у року од неколико дана", наводи агенција.

Амерички председник Џо Бајден рекао је новинарима да са Израелом разговара о могућности удара на иранска нафтна налазишта.

КАКВА ПАКЛЕНА НОЋ! Израелско брутално гранатирање високих функционера

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА