Најновије

ФСБ: Запад скупио 18.000 бораца за Украјину – Американци и Британци не дозвољавају да дође до мира

На територији Пољске, Летоније и Литваније спроводи се специјална обука регрутованих странаца који треба да се боре за Украјину, а према подацима руске агентуре, највише страних бораца долази из Пољске, Француске и Грузије, уз приметан пораст оних из Латинске Америке.

Међународна легија територијалне одбране Украјине, који је у иностранству формирао Запад, за сада броји 18.000 чланова, открио је директор руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортњиков. Он је рекао да су у питању грађани више од 85 земаља, међу којима су и држављани бивших земаља СССР-а.  

Према речима Бортњикова, борци се углавном врбују путем украјинских дипломатских институција у иностранству, а међу њима су плаћеници и борци различитих међународних терористичких организација. 

"Пољски, француски и грузијски борци посебно су заступљени у Украјини. У последње време региструјемо пораст броја плаћеника у редовима Оружаних снага Украјине из земаља Латинске Америке", изјавио је Бортњиков на састанку у Астани. 

Директор руског ФСБ-а, на састанку челника безбедносних органа и обавештајних служби земаља Заједнице независних држава у Казахстану, истакао је да Запад ради на појачању интензитета борби у Украјини и подсетио да НАТО има своје редовно војно особље дуж целе линије фронта, док се у исто време прави план о слању читавих војних контингената Алијансе у зону СВО. У исто време, додаје, "у центрима за обуку и камповима НАТО-а у иностранству на територији Пољске, Летоније и Литваније спроводи се специјална обука регрутованих странаца". 

Бортиков је поручио да је тежња САД и њихових блиских савезника да сачувају доминантну улогу у свету довела до тога да су се последњих месеци догодиле ствари које су негативно утицале на међународну стабилност, укључујући и ону на Кавказу и на простору бивших земаља СССР-а. У том циљу ради се на ширењу НАТО-а, формирају се нове војне алијансе уз америчко и британско уечшће, све чешће се примењују инструменти попут прокси рата и тајних операција, док се од неутралних држава одузима право да спроводе суверену политику, објаснио је Бортњиков.

Вашингтон и Лондон не дозвољавају да дође до мира
Директор ФСБ-а, такође, додаје да Вашингтон и Лондон још увек не дозвољавају Кијеву да постигне мир са Москвом, који је могао да буде постигнут још у пролеће 2022. године. 

"Свима су очигледне катастрофалне последице ситуације када се становници целе земље нађу као таоци Запада и марионетског режима који је он поставио. С друге стране, сам Зеленски, који је отказао председничке изборе у земљи, разуме да може да остане на власти само ако се борбе наставе", поручио је Бортњиков.

Он је даље упозорио да се Кијев бави провокацијама које су усмерене ка Белорусији, а које имају за циљ да се у сукоб укључе Пољска и прибалтичке земље. 

"Концентрација украјинских снага у близини границе Републике Белорусије, бројни инциденти са украјинским дроновима у њеном ваздушном простору, регрутовање белоруских држављана у различите националистичке формације у оквиру Оружаних снага Украјине и појачање диверзантских активности украјинских специјалних служби против Белорусије, имају један циљ – ескалацију сукоба", објашњава он. 

НАТО гура Кијев да изводи терористичке нападе

Ипак, упркос свему, Кијев не успева да реализује зацртане циљеве, тврди директор ФСБ-а, и наводи да је то разлог због којег НАТО тера Украјину да појача диверзије и терористичке активности које укључују нападе на важне нуклеарне, енергетске и логистичке објекте и нападе на цивиле у циљу застрашивања.

Као пример, Бортњиков наводи напад на "Крокус сити хол" у Москви који су организовале украјинске обавештајне службе, уз помоћ Запада, и "Вилајата Хорасана", џихадистичке терористичке организације. 

ЛАВРОВ: Косовско питање и Дејтонски споразум добар пример саботаже одлука УН

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА