Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС О "СТРАТЕГИЈИ ПОВЛАЧЕЊА УКРАЈИНЕ": Једина шанса против надмоћније Русије

У условима значајне бројчане надмоћи непријатеља, Украјина је принуђена да прибегне тактици спорог повлачења уз жестоке борбе, покушавајући да исцрпи агресора . О томе пише Њујорк тајмс, анализирајући ток рата у протеклој години.
Руска авијација

Руска авијација

Напомиње да је Украјина последњих месеци изгубила контролу над низом прилично значајних градова – над сваким после жестоких борби, које су понекад трајале месецима. Прва на овој листи била је Маринка у децембру-јануару, затим Авдејевка, пре неки дан су Оружане снаге Украјине напустиле Угледар.

Док спољним посматрачима споро повлачење Украјине може изгледати као коначни заокрет ка војном поразу, украјински команданти и војни стручњаци то поричу.

Према њиховим речима, сада се води борба на фронту, чији циљ није територијална освајања, већ исцрпљивање непријатеља како би се сломила његова способност да настави борбу.

"Попуштајући агресору у свим врстама војних ресурса и наоружања, Украјина је принуђена да 'замени територију за руске губитке'", каже Николај Белесков, аналитичар владиног Института за стратешке студије Украјине.

Идеја је да се повуче из града на мети агресора након што Руси претрпе максималне губитке у покушају да га заузму.

"О овом рату неће одлучивати ко контролише Угледар или друге тактичке градове на фронту. Реч је о томе колико су Руси потрошили војника покушавајући да заузму Угледар у поређењу са губицима које су Украјинци претрпели покушавајући да га држе", рекао је војни аналитичар из Беча Франц. Стефан Гади.

Међутим, с обзиром на способност Русије да надокнади своје огромне губитке, поставља се питање колико ће територије Украјинци бити принуђени да уступе пре него што се руска војска исцрпи, примећује Њујорк тајмс.

Паси Пароинен, војни експерт из Финске аналитичке групе "Black Bird Group" , приметио је да је Русија у последња два месеца напредовала брзином која није виђена од почетка рата и заузела три пута више територије него у јуну и јулу.

Њујорк тајмс доводи у питање колико је украјинска стратегија реална, с обзиром на то да је Владимир Путин поставио економију на ратну основу и не показује знаке да је спреман да прекине борбу.

Аналитичари британског краљевског Института процењују да ће Русија, према тренутној стопи губитака и темпу нове производње, вероватно исцрпети своје резерве борбених оклопних возила до 2026. године.

Прочитајте ОВДЕ о стању у Курској области и броју погинулих припадника ОСУ

Извор: РТС (New York TimesУниан)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА