Најновије

СЛОМ УКРАЈИНСКЕ ЛЕГИЈЕ! Нико неће да ратује за Зеленског, пријавило их се једва 300!

Нема довољно Украјинаца који живе у иностранству добровољно да прођу војну обуку како би се вратили кући и борили се за своју земљу, рекао је пољски министар одбране Владислав Косињак-Камиш новинарима у петак. Само око 300 људи је пристало да се придружи за скоро три месеца, рекао је министар.

Формирање онога што је названо 'Украјинска легија' први су најавили пољски премијер Доналд Туск и Владимир Зеленски почетком јула.
Јединица је формирана да „уједини“ украјинске добровољачке трупе које стално живе у Пољској са онима из других земаља ЕУ, наводе локални медији.

Тада би их пољска војска обучавала и слала да се боре за своју земљу.

У то време, добровољцима је обећана боља обука и опрема коју су обезбеђивали западни подржаваоци Кијева, као и неке правне и финансијске бенефиције од Варшаве.

Пољски званичници су првобитно тврдили да су се хиљаде пријавиле да се придруже јединици. Косиниак-Камиз је рекла да је планирано да обука почне од 1. септембра, али једноставно није било довољно људи за рад.

„Чуо сам око 300 људи“, рекао је министар на питање колико је добровољаца изразило жељу да се придружи редовима легије.

Према Косиниак-Камишу, циљна величина јединице била је једна бригада. Стандардна НАТО бригада се састоји од отприлике 5.000 војника.

Према речима министра, ситуација са легијом би могла да се побољша сада када је Кијев предузео „акције у вези са информисањем, регрутовањем и промоцијом овог процеса“.

Украјинско министарство одбране саопштило је да је раније ове недеље успоставило центар за регрутацију легије у пољском граду Лублину.

Украјински конзулат је наводно почео да регрутује добровољце у граду.
Више од 4 милиона Украјинаца који су напустили своју земљу од 2022. године имало је статус привремене заштите у земљама ЕУ од јула ове године.

Одрасли мушкарци чине нешто више од петине укупног броја, према подацима бироа за статистику блока, Еуростата.

Кијев је покренуо општу мобилизацију убрзо након што је избио сукоб са Москвом, али се бори да попуни трупе на бојном пољу.

Кампања о нацрту је такође била поремећена широко распрострањеним избегавањем и оптужбама за корупцију.

Украјина је покушала да врати мушкарце који испуњавају услове за регрутацију у земљу тако што им је ускратила конзуларне услуге у иностранству и могућност да ажурирају своја документа.

Високи украјински званичници такође су позвали западне земље да пошаљу кући оне који избегавају регрутовање.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РУСИЈЕ: Како смо ослободили Угледар

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА