Најновије

Извештај Државног ревизора: РТС потрошио 30 милиона евра на спољне продукције уз низ неправилности

Спољне продукције зарадиле су у прошлој години 30 милиона евра од Радио-телевизије Србије, али тај посао је урађен уз низ неправилности и нетранспарентно, пише у извештају Државне ревизорске институције (ДРИ).

РТС програмски садржај независних спољних продукција у прошлој години није набављао у складу са својим Правилником, па тако не знамо начин на који је утврђен износ који ће да се потроши за овај посао и како се тачно дошло до цифре од 30 милиона евра.

Иако нису изнели план које ће програме набавити и колико они треба да коштају, РТС је у 2023. години организовао конкурсе на којима су биране емисије спољних продукција.

Наиме, набавке програмског садржаја на РТС-у изузете су од Закона о јавним набавкама, због чега је посебно уређено спровођење овог посла Правилником о ближем уређивању поступка јавних набавки РТС-а.

Јавни сервис био је у обавези прво да прикупи податке о процењеној вредности посла, након што је испитао тржиште. Податке је требало представити кроз табеле и записнике, те их приложити уз план набавке за наредни годишњи период.

– Управном одбору је као прилог уз План пословања заједно са финансијским планом достављен непотписан и неоверен табеларни преглед који садржи податке о конкретним програмским садржајима који ће се набављати у 2023. години по називу програмског садржаја, планираним износима и по редакцијама за који није наведено да представља саставни део финансијског плана – стоји у исвештају ДРИ.

Поводом бирања програма спољних продукција, комисија РТС-а је била у обавези да се састаје једном месечно, како би прегледала пријаве које су пристигле за тај месец, али то није чинила, већ се окупила само једном за шест месеци.

Са друге стране, ни Управни одбор као надзор, како пише у извештају ДРИ-а, није обављао функцију контроле финансијског пословања у делу који се односи на куповину програма независних продукција.

Јавни сервис тако на крају није ни документовао како је спроводио набавке овог дела програмског садржаја.

Иначе, по закону, РТС треба да обезбеди најмање 10 одсто времена или најмање 10 одсто годишњег програмског буџета, за аудио-визуелна дела европске независне продукције. Од 66 пристиглих понуда, комисија је сузила избор на 31, а генерални директор је на крају изабрао укупно 18.

Цифра од 30 милиона евра је иначе више од пола новца које је РТС прошле године потрошио на тендерима у којима не мора да поштује правила која налаже Закон о јавним набавкама.

Препоруке ДРИ су да, комисија треба да се састаје једном месечно, али и да се приликом набавке програма омогући конкуренција уз обавезу примене начела транспарентности поступка, као и да финансијском плану одвојено прикаже набавке готових програмских садржаја од програмских садржаја произведених у сопственој производњи, што у последњем плану није био случај.

Руководиоци РТС-а су се како пише у извештају, ревизорима правдали да набавке програмског садржаја могу да се спроводе само са „одређеним привредним субјектима, који једини могу да изврше набавку, а који представља стварање или куповину јединственог дела или уметничког извођења, или се ради о непостојању конкуренције из техничких разлога или због заштите ексклузивних права, укључујући права интелектуалне својине“.

Евровизија и Новогодишњи програм скупљи него што се планирало

Ревизори су открили и да је без Управног одбора и мимо финансијског плана руководство РТС-а утрошило чак око 6,5 милиона евра. Ови програми нису били обухваћени финансијским планом.

У прерасподели новца морало је да се намакне са разних страна, јер су неке манифестације испале скупље него што је планирано. Тако је за Новогодишњи програм од одобрених 100.000 евра на крају потрошено 250.000. За песму Евровизије је планирано 140.000 евра, а потрошено је исто 250.000 евра. Праћење Exita коштало је 70.000 евра, а Светско првенство у кошарци коштало је 1.805.000 евра.

ЈАК ПРИТИСАК РУСКЕ ВОЈСКЕ! Падају важни положаји украјинске армије

Извор: Данас.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА