Најновије

БОРЕЉ "ИЗЛАНУО" ИСТИНУ: Рат у Украјини ће бити готов за 15 дана...

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ изјавио је данас да би се рат у Украјини завршио за 15 дана када би западни савезници престали да подржавају ту земљу.

"Многи људи желе да се рат што пре заврши. За почетак, сами Украјинци. Али важно је како. Ако престанемо да подржавамо Украјину, за петнаест дана рат ће се завршити и (руски председник Владимир) Путин ће постићи своје циљеве. Али да ли то желимо за Украјинце и за безбедност нас, Европљана?" - рекао је шеф европске дипломатије у интервјуу за шпански лист "20 минутос".

Он је поновио да савезници морају учинити све што је у њиховој моћи како би Украјина, када дође време за преговоре са Русијом, могла да их води "под условима који су повољни за суверенитет и територијални интегритет".

Говорећи о сукобима на Блиском истоку, Борељ је рекао да је спољна политика ЕУ у основи област у којој се њене државе чланице слажу, скоро увек једногласно, али да постоје различити ставови о праву Израела на самоодбрану.

"Сложили смо се да недвосмислено осудимо Хамасов тероризам, да морамо деескалирати ситуацију, да мора доћи до прекида ватре у Гази и ослобађања талаца, као и да се двосмерно решење мора применити. Али свакако постоје различити ставови о томе како Израел остварује право на своју одбрану, што је сигурно спречило ефикасне мере притиска у том погледу", рекао је Борељ и поновио да континуирано убијање цивила у Гази указује на то да се међународно хуманитарно право не поштује.

Он је упозорио да је неопходно зауставити спиралу насиља, које се сада, како је навео, шири на Либан, а можда и на Иран.

"Већи део међународне заједнице залаже се за стварање палестинске државе чему се, нажалост, противи (израелски премијер Бенјамин) Нетанјаху. Управо смо формирали Глобални савез држава да бисмо постигли овај циљ. Ово је од суштинског значаја, јер без те две државе никада неће бити мира ни безбедности у региону, посебно за сам Израел", упозорио је Борељ.

Он је додао да би регионални рат био "несумњиво лоша" вест за Европу, пошто је Блиски исток у европском суседству, али и за свет у целини.

Борељ је навео да је признавање палестинске државе одговорност сваке државе чланице ЕУ.

"То је симболичан корак политичке природе који представља посвећеност проналажењу решења. Тиме се признаје више од државе, воља да ова држава постоји", закључио је он.

Извор: Политика 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА