Најновије

Да ли Србију чека замка на самиту у Дубровнику?

Циљ сваког скупа, форума или самита јесте да се учесници усагласе око одређеног питања и да то уобличе у некакву деклерацију, а не да се унапред сервира деклерација која вас условљава да пристанете на нешто што није у складу са вашом политиком.

Ово је мишљење саговорника Спутњика др Александра Лукића са Института за политичке студије и дипломате и бившег амбасадора Србије у Немачкој Милована Божиновића, поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да у предлогу текста декларације спремљене за самит подршке Украјини који се одржава у Дубровнику у среду пише да се Русији уведу санкције. Вучић је рекао да због тога још не зна да ли ће Србија ићи или не на овај самит, а да ће одлуку донети касније током дана.

Притисак на Србију је никад већи

Самиту ће, иначе присуствовати лидери југоисточне Европе, званичници Европске уније и Владимир Зеленски, коме је иначе још у мају истекао мандат председника Украјине.

И Божиновић и Лукић сматрају да је јасно због чега се Србија премишља да ли да оде на овај скуп, како је Вучић и рекао, с обзиром да је јасно да ће се од ње очекивати да по овом питању промени став.

„То се неће десити, јер би то значило да одступамо од наше политике. Поента је у томе што су сви остали свесни да Србија неће такву деклерацију потписати. Друга опција је да је потпише, наравно све у зависности шта још у истој пише још, али да се огради званично и да не прихвати само тачку која се односи на санкције Русији,“ каже Божиновић.

Лукић с друге стране сматра да је и одлазак и недолазак мач са две оштрице за нас.

„Фактички, шта год да урадимо, како год да поступимо у овом случају, чекају нас осуде и критике. Ако не одемо, рећи ће да смо се скроз сврстали на страну Русије, дакле, да нисмо неутрални више по том питању. Ако одемо, имаћемо притисак, а можда и уцене да прихватимо декларацију где траже санкције за Русију,“ истиче Лукић.

Од кад се деклерације пишу унапред

Према његовим речима, веома је необично да се деклерација о нечему пише унапред.

„По овоме што знамо, испада да ми само треба да дођемо и да то потпишемо! Колико ја знам, поента сваког самита, форума или скупа по неком питању јесте у томе да се дође до неког заједничког усаглашеног текста који би сви учесници могли да прихвате,“ додаје наш саговорник.
Божиновић пак сматра да је ово још један у низу скупова који су јалови.

„Сваки скуп где нема друге стране која је умешана у дешавања је чиста пропаганда, тако да сматрам да је и овде реч о томе, посебно јер је Андрија Пленковић, хрватски премијер, јасно на страни Украјине. Због дешавања на Блиском истоку мало се помпа око Украјине ставила по страни па сада на овај начин можда покушавају да је поново врате у центар пажње. У сваком случају, не мислим да ће Србија нешто доживети што већ није због свог става око санкција Русији,“ уверен је Божиновић.

Журба уочи окончања избора у САД

Лукић верује да на све имају утицаја и амерички избори којима се примичу.

„Прозападни блок наклоњен Украјини жели да сакупи што више поена пре него се избори окончају. У том контексту, Србија као једина држава из овог региона која није увела санкције Русији би за Запад била леп поен. Међутим, понављам да сумњам да ће се у нашој политици по томе било шта променити,“ уверен је Лукић.

Оба наша саговорника сагласна су да је Србија под никад већим притиском да се придружи оним државама које су увеле санкције Русији, јер је све више оних у свету који сматрају да би украјинско питање требао да се затвори.

Подсећања ради, председник Србије Александар Вучић је у фебруару ове године на сличном самиту у Тирану успео да из текста Декларације скупа избаци део о санкцијама и тзв. малигном утицају Русије.

КРЕЋЕ ОСВЕТА ИЗРАЕЛА И АМЕРИКЕ! Почела медијска припрема за немилосрдно спаљивање Ирана!

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА