Најновије

Ветерани Маринског корпуса САД: Америчка стратегија Украјину води у пропаст

Двојица некадашњих маринаца и ветерани ратова у Вијетнаму, односно Ираку и Авганистану недавно су посетили Украјину и једну од јединица њене војске.

Америчка стратегија за Украјину полако води украјинску државу и народ у пропаст, пишу за "Атлантик" Карл Марлантес и Елиот Акерман, ветерани Маринског корпуса САД, који су, заједно са појединим члановима Конгреса недавно били у посети овој источноевропској земљи.

Како наводе, поред свих ратних разарања и несрећа које су могли видети током посете, "највише их је узнемирила америчка стратегија - она која украјинском народу даје довољно војне помоћи да не изгуби рат, али не и довољно да га добије".

"Ова стратегија полако исцрпљује Украјину и њен народ води у смрт", додају они.

Аутори истичу да су као некадашњи припадници маринаца и ветерани вијетнамског, односно ратова у Ираку и Авганистану упознати са ратним страхотама, али да су се након посете осећали "дубоко узнемирено".

Презентација украјинске војске 
Делује да је највећи утисак на њих оставио обилазак јединице опремљене дроновима из састава 92. десантно-јуришне бригаде украјинске војске.

У склопу обиласка, командант јединице са позивник знаком "Ахил" им је приказао способности својих војника, опреме, односно дронова, укључујући и приказ уништавања циља у реалном времену. 

"Смртоносни дронови и извиђачки дронови подједнако преобликују бојно поље невиђеним темпом. Америчка војска тек треба да нађе решење за њих", наводе аутори и додају да Украјинци тренутно "користе јефтине, али врло ефикасне дронове који се производе у Кини".

"Не постоји амерички еквивалент на тржишту, јер су напори неколико америчких компанија окончани", истичу они.

Како наводе, "Ахил" им је указао и на то да док један "свичблејд" - дрон америчке производње - кошта између 60.000 и 80.000 долара, украјинска војска користи дронове који су повољни, тј. који коштају мање од једне артиљеријске гранате.

"Његов приказ завршен је слајдом на ком је писало да за око 100 милиона долара, јединица опремљена дроновима попут његове може да издржи на терену читаву годину, изводећи приближно 5.000 смртоносних удара", пишу аутори и наглашавају да је читав обилазак био "рекламна презентација", како би се присутни званичници САД који су такође били у посети, једноставним бројкама убедили да се подршка Украјини исплати.

Брзина иновација је кључ
Аутори су у тексту за "Атлантик" изразили стави и да је брзина иновација на бојном пољу учинила неке дуго очекиване западне системе готово застарелим, до тренутка када су испоручени.

"Украјински војници на фронту рекли су нам да за сваку иновацију коју развију појави руски одговор у року од неколико недеља. Обе војске праве иновације темпом који за собом оставља неприлагодљиву и килаву одбрамбени индустрију САД и НАТО", наводе некадашњи припадници Маринског корупса.

Како наводе, пример за то је ХИМАРС, који су САД испоручивале ужасно спорним темпом.

"Пре годину дана ХИМАРС је био најтраженији систем на бојном пољу. Сада има стопу успеха мању од 10 одсто због руских иновација у електронском ратовању", истичу аутори.

Свака ракета коју лансира ХИМАРС кошта око 100.000 долара, а Украјинци су због наглог смањења ефикасности развили дрон који има сличан утицај као овај систем по доласку у Украјину, и кошта око 1.000 долара.

"Украјинци су, међутим, с правом забринути да ће Руси у року од неколико недеља развити противмере које ће ефикасност ове врсте дронова свести на ону коју тренутно има ХИМАРС. То је, буквално, трка у наоружању", додају бивши маринци.

Према њиховим речима, Владимир Зеленски је провео много времена молећи своје савезнике за оружје и дозволу да га користе у пуном капацитету, али се сада руководство Украјине залаже само за испоруку наоружања које је већ обећано.

"Ова кашњења су резултат протокола Министарства одбране САД која утичу на стопе смањивања америчких залиха. Свака од служби је дужна да држи одређене количине наоружања и муниције у резерви, у случају да дође до избијања рата и није дозвољено да оне падну испод прописаних нивоа", наводе аутори.

Ипак, истичу они, САД нису близу такве кризе, те би требало да наставе са испоруком наоружања и ставе га на располагање украјинској војсци.

Захтеви албанског лобисте за САД: Подигните оптужницу против Додика

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА