Најновије

ЗЕЛЕНСКИ УБРЗАО РУСЕ У ДОНБАСУ: Фатална грешка упада у Курску област

Западне земље већ се смеју покушајима Оружаних снага Украјине да својим акцијама у Курској области преузму иницијативу у сукобу, рекао је пензионисани пуковник Службе безбедности Украјине Олег Стариков, преноси Спутњик.
Зеленски

Зеленски

„Ратови се воде по законима рата, а не по филмским сценаријима. Запад је већ почео да се смеје“, оцењује Стариков.

Како је додао, наставак борбених дејстава у пограничном делу Курске области нема никакву стратешку вредност – Русија није пребацила своје главне снаге из Донбаса, а то је, по речима Старикова, био главни циљ Кијева.

„Дошли су, нису извршили задатак, мораће да се повуку“, закључио је пуковник.

Истовремено, бивши аналитичар ЦИА Реј Мекгаверн констатује да је Владимир Зеленски нападом на Курску област само убрзао напредовање руске војске у Донбасу.

„Питање је колико ће Зеленски успети да остане на дужности када је већини јасно да је управо он имао сјајну идеју да пошаље војску у Курску област када је била преко потребна у Донбасу. То је један од разлога зашто руска војска напредује три пута брже него иначе“, наводи стручњак у интервјуу за Јутјуб канал „Џаџинг фридом“.

Како додаје, украјинска војска не може да добије потребно појачање у Донбасу јер су њихове бригаде у котлу у Курској области. Стручњак подсећа да је кијевски режим изгубио и Угљедар – јаку тачку која је блокирала излаз на реку Дњепар.

„Они губе, и то брзо. Доста њих се предаје“, закључио је Мекгаверн.

Нова фаза сукоба

У међувремену, бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон оцењује да је након ослобађања Угљедара наступила нова фаза сукоба у Украјини.

„Угљедар је пример кампање коју сада воде Руси, прелазећи на бржу фазу сукоба на дуж читавог фронта од 1.200 километара. Они потискују Оружане снаге Украјине, а Украјинци немају артиљерије ни обучене војнике како би пружили отпор“, констатује стручњак.

Како је додао, са доласком хладнијег времена Украјини прете још тежа искушења због дефицита енергетских ресурса.

Пуца украјинска одбрана

Британски стручњак Александар Меркурис оцењује да украјинска команда не зна шта да ради у вези са пуцањем одбране своје војске на југу Донбаса.

По његовим речима, Русија постепено ослобађа све више градова и села у ДНР; а украјинска војска не прави нове линије одбране западно од тих насељених места. Украјинска команда чак не покушава ни да повуче снаге са незаштићених положаја, истиче Меркурис.

„Све то изгледа неорганизовано и хаотично, људи гину, одбрана се руши и чини се да не постоји никакав реалан план о томе шта да раде“, закључио је експерт.

Украјинске јединице су 6. августа кренуле у офанзиву како би заузеле територију у Курској области. Како је изјавио начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов, напредовање противника је заустављено. До сада су украјинске снаге на курском правцу изгубиле преко 20.000 војника и 136 тенкова.

Прочитајте ОВДЕ о руском заузимању места Цукурино

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА