Најновије

АМБАСАДОР СРБИЈЕ У ЛИБАНУ: Припремамо наше држављане за евакуацију, а нашим војницима није лако

Стотинак држављана Србије колико се налази у Либану засад су безбедни, а негде половина њих изразила је жељу да буде евакуисана, каже за Спутњик амбасадор наше земље у Бејруту Милан Тројановић.

У Либану је тренутно око 115 наших држављана а, како прецизира Тројановић, амбасада припрема листу за могућу евакуацију.

Амбасадор истиче да, упркос напетој ситуацији и бомбардовањима, међународни аеродром „Рафик Харири“ је и даље отворен, мада са смањиним бројем авиокомпанија које лете на већ уобичајеним правцима уз додатне домаће компаније и неколико малих приватних.

„Најчешћа дестинација је Ларнака пошто је најближа, на само двадесет минута лета. До сада је неколико земаља евакуисало део својих дипломата и чланова њихових породица, а неке земље су почеле да евакуишу своје грађане“, навео је Тројановић у укључењу у емисију Свет са Спутњиком, додајући да су информације о томе рестриктивне.

Што се тиче наших држављана, они су, објашњава амбасадор, већином друга и трећа генерација, неки су и резиденти у Либану, неки не желе да напусте своје послове, имају компаније, фирме, запослени су а неки и немају неке ближе фамилије у Србији.

„Сви они су безбедни за сада, није било ни рањених ни повређених, нисмо имали ниједан смртни случај. Биле су две фамилије које су се налазиле доста близу југа и оне су се помериле на сигурније место. Ми смо са њима у константном контакту, имамо групни мејл где им два-три пута дневно шаљемо информације о ономе што знамо и одговарамо на све позиве“, каже Тројановић.

Кад је реч о безбедности српских војника у саставу мисије Унифил у Либану, амбасадор објашњава да се они налазе на четири различите локације, а да је њихова сигурност и безбедност сада задовољавајућа.

„Међутим, они спадају под систем сигурности УН. Све земље које учествују у Унифилу су под једном командом. Колико сам успео да дознам, они су већ неколико дана на сувим оброцима, с времена на време им се шаље свежа вода, није лако, проводе доста времена у склоништима али су за сада безбедни“, наглашава Тројановић.

ИСПОВЕСТ БОРАЦА "АХМАТА": Оружане снаге Украјине нас трују токсичним супстанцама

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА