Најновије

Координатор Националног конвента о ЕУ: Усмеравање робе на Мердаре штети развоју српских средина

Мијачић подсећа да 95 одсто средстава од царине која се наплаћује на прелазима Брњак и Јариње на увоз производа из Србије иде у царински фонд из ког се финансира развој општина са српском већином на северу Косова.

Координатор Радне групе Националног конвента о ЕУ за Поглавље 35 Драгиша Мијачић оцењује да је одлука приштинских власти о укидању забране увоза српске робе скандалозна онолико колико је било скандалозно и увођење забране, јер је у оба наврата одлука донета усмено, без писаног трага.

Такође указује да усмеравање робе из Србије на Мердаре, а не на Јариње и Брњак, директно штети развоју српских средина на северу Косова.

Мијачић подсећа да 95 одсто средстава од царине која се наплаћује на прелазима Брњак и Јариње на увоз производа из Србије иде у царински фонд из ког се финансира развој општина са српском већином на северу Косова.

"Самим тим одлука владе Косова о укидању забране увоза и којом се превоз робе усмерава на Мердаре, а не на Јариње и Брњак, директно штети царинском фонду и развоју српских средина на северу Косова у складу са оним што је потписано у Бриселу и са важећим одредбама косовске владе. И у том правцу треба посматрати одлуку владе Косова и Аљбина Куртија да се чак и на овај начин сузбија могућност развоја севера Косова кроз Фонд за развој", каже Мијачић за Косово онлајн.

Он истиче да треба да буде потпуно јасно да је Приштина одлуку о укидању забране увоза српске робе донела под притиском Немачке која је тражила ово укидање како твз. Косово не би било избачено из регионалних организација, пре свега из Цефте.

Одлука о укидању забране која важи само на прелазу Мердаре је, наводи, међуфаза, јер Курти није могао, пре свега из популистичких разлога, да одлучи да та мера важи на свим прелазима.

"Али постоји бојазан да су се многи трговински односи у међувремену покидали и да захтев за увозом робе из Србије неће бити толико велики као што је био раније јер има многих заменских производа и биће потребно време да би се поново успоставила пословна сарадња између албанске заједнице и српских привредника. Такође се поставља питање како ће роба ићи ка српским продавницама јер су највећи конзументи можда управо представници српске заједнице. Да ли ће ту бити неких проблема, у транспорту робе, то остаје да видимо", каже Мијачић.

ИСПОВЕСТ БОРАЦА "АХМАТА": Оружане снаге Украјине нас трују токсичним супстанцама

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА