Најновије

Принц Валијант: Љубимац детињстава свих који су читали стрипове

Принц Валијант Тридесет други том

Фото: Чаробна књига

Чаробна књига у едицији "Оловка, туш и перо" под бројем 570 наставља са легендарним серијалом девете уметности и то тридесет другим томом Принца Валијанта.

Средњи век, доба витезова, мачева, коњаника, великих ратова, улива интересовање свима, нарочито од најмлађег доба и првих сусрета са набројаним кроз бајке и анимиране филмове.
Тај шмек давно прошлих времена, нејасних и магловитих историјских догађаја, даје море могућности сценаристима да недостатке у историјским изворима надоместе романтизованим детаљима.

Прави мајстор који је у стању да нам дочара доба витезова, двораца, округлог стола краља Артура је био Харолд Хал Фостер, творац лика принца Валијанта, перфекциониста у цртању, аутор који је водио рачуна о свакој линији, радећи табле на огромним форматима папира који у штампаном издању остављају без даха.

У овој књизи великог формата на преко 180 колорних страна, Чаробна књига заокружује опус Фостеровог наследника Џона Калена Марфија, коме је помогао Гари Ђани кроз неколико табли.
Раскошан, детаљан, дакле препознатљив стил цртања Принца Валијанта није, наравно, напуштен до самог краја, без обзира на различите ауторе.

Оно што је једно од најпривлачнијих карактеристика овог стрипа јесте ослањање на историјски неспорне чињенице и актере, могућност да се стекну додатна знања или да се повежу догађаји по епохама.
Исти је случај и са овом књигом.
У њој се упознајемо са Ромејским царством, племеном Руса, гледано кроз призму западњака, зачињено са приказом прастарих бродова, легенди, завера, које имају историјску позадину, макар у добром делу.

Љубимац детињстава свих који су читали стрипове, Принц Валијант, једноставно не би требало да се прескаче.
Препорука је да се колекција допуни и 32. издањем!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА