Најновије

ТАЈАНСТВЕНА ОФАНЗИВА НА ЗАПОРОЖЈЕ: Да ли је пробијен фронт у Каменском?

На Запорошком правцу, последњи дан је донео драматичне промене, јер су руске снаге интензивирале нападе на источном ободу некадашњег Каховског водоакумулационог језера.

Овај до сада "статичан" сектор постао је кључно жариште, што украјинским снагама ствара додатне изазове у ситуацији оперативне кризе на Донбасу.

Руске снаге успеле су да пробију украјинску одбрану у Каменском, продирући дуж обале бившег језера и преко корита реке Јанчекрак. Део украјинских позиција изолован је од стране руских јуришних јединица, док су преостале снаге уништене групама „другог ешалона“.

На видео снимцима, који су се недавно појавили на интернету, руски војници могу се видети како се приближавају украјинским позицијама са севера, што сугерише да је линија фронта продрла дубоко у украјинску одбрану. 

Јединице беспилотних летелица (БЛА) показале су високу ефикасност, неутралишући украјинске ватрене тачке и извиђачке пунктове, као и откривајући слабости у линијама одбране ВСУ. Ово је омогућило руским трупама да се без великог отпора пробију кроз ниже зграде у селу.

Ипак, званична потврда о осигурању контроле над овим позицијама још увек није доступна. Украјинске снаге распоређују резерве на овај сектор како би ублажиле губитке и учврстиле линије одбране.

Запорошки правац је дуго био „тих“, а неки његови делови нису били активни више од годину дана. Главне борбе претходно су се водиле око Пятихатока и Работина, места прошлогодишњег неуспешног украјинског контранапада. 

Активирање руских напада у Каменском показује намеру руског командовања да постигне значајне тактичке успехе, ако не и потпуно пробијање фронта. Са новим подацима о украјинским припремама око Енергодара, ово напредовање руске војске може у великој мери ометати планиране операције украјинске стране.

РАКЕТНИ УДАРИ И ПОМЕРАЊЕ ФРОНТА: Драматичан развој у специјалној операцији

Извор: Правда.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА