Најновије

Вучић: Ако се ико огрешио о Србију, то је Црна Гора, а не обрнуто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија никада није ништа учинила против Црне Горе, већ је било управо супротно, Црна Гора се огрешила о Србију.

Вучић је,, говорећи на конференцији за новинаре на самиту Процеса Брдо-Бриони који се одржава у Тивту, одбацио наводе појединих црногорских медија да се Србија меша у локалне изборе у Црној Гори и истакао да није ни знао ко је учествовао на тим изборима, да се нико у београдским медијима није ни бавио том темом и да Србију уопште не интересују локални избори у Црној Гори.

Једино што ме занима је да имамо поштовање какво имате и ви код нас

Вучић је поручио да једино што Србију занима у односу према Црној Гори јесте да тамо ужива поштовање какво Црна Гора има код нас.

"Чиме смо се то умешали? Нико се у београдским медијима тиме готово није бавио. Хоћете да вас подсетим како су изгледали београдски избори на територији Црне Горе? Сваког дана по 10 прљавштина, у 10 новина и 10 телевизија, против СНС и мене лично", рекао је Вучић.
Оценио је да сваки пут кад год неко у Црној Гори каже да се неко уплиће у њихове унутрашње политичке ствари, то у ствари раде ти исти црногорски медији.

"Уопште нас не интересују локални избори у Црној Гори, уопште нас не занимају. Не интересује ме да ли неко хоће да прогура једну коалицију, другу или трећу коалицију. Не занима ме и никога од нас то не занима. Једино што нас занима је да имамо поштовање какво имате и ви код нас. Зато покушавам да утичем на оне неодговорне медије у Србији и да их замолим да то не раде, када се баве прљавом кампањом против политичких такмаца у Црној Гори", рекао је Вучић.

Додао је да је само у једном тренутку указао на мржњу коју поједини политички чиниоци у Црној Гори исказују према Србији и српском народу.

"Ти који мрзе Србију и којима је једина политика то да мрзе Србију много више говоре о себи, а не о Србији и српском народу. Што се мене тиче, ми ћемо увек бити подршка српском народу, никада нећемо рушити Црну Гору, увек ћемо је поштовати и волети, све њене грађане. Али такође никоме нећемо дозволити да се иживљава над Републиком Србијом, само зато што је помислио да је то могуће", рекао је Вучић.

Поручио је да се поноси тиме што је Србија слободна, слободарска и независна држава, којој "не шаљу мејл из Брисела како ће да гласа", већ која доноси одлуке самостално.

Ускоро посета Црној Гори

Председник је најавио да ће ускоро посетити Србе у Црној Гори и упитао шта је то Србија урадила против Црне Горе.

"Јесмо ли ми узели 14 одсто територије Црне Горе, или гласали за то? Да ли је гласала за то негде или некада? Колико знам није. Јер Србија поштује све међународне правне норме и све резолуције и повеље УН - поштује. Је л Црна Гора поштује? Па што не поштује резолуцију 1244? Ви стално нас оптужујете за територијалне претензије што нас уопште не занима. Сами сте се одвојили 2006. године, ми смо рекли у реду је. Ваша слободна воља. Нисмо само очекивали да признате независност Косова. Сада хоћете да се окренете будућности. Хоћете ли то рећи сутра Украјинцима у Дубровнику", питао је Вучић.

Он је нагласио да се нада ће Србија и Црна Гора наставити пут напред упркос свима који би да те односе покваре. Поручио је да ће Србија увек подржавати Црну Гору.

Вучић је рекао да је на самиту имао прилику да разговара са свим гостима, са изузетком председнице привремених приштинских институција Вљосом Османи и нагласио да је важно да се у региону разговара и када нисмо сагласни о свим питањима.
Вучић је захвалио домаћинима на гостопримству и изразио уверење да ће Процес Брдо Бриони наставити онако како се до сада одвијао.

"Декларација је раније утврђена, додат је само овај параграф о Босни и Херцеговини и помоћи за поплављена подручја. За нас је важно да сарадња у региону буде за свакога од нас да разговарамо и када смо сагласни по одређеним питањима и када нисмо сагласни по одређеним питањима", рекао је Вучић.

Он је навео да још није утврђено ко ће бити следећи домаћин Процеса Брдо Бриони.

"Верујем да ћемо у наредних месец или два донети одлуку и по том питању. Још једном велико хвала нашим домаћинима овде у Црној Гори на гостопримству", поручио је Вучић.

Додао је да је у Тивту изузетно добро организован скуп и изразио уверење да ће Србија имати прилике у будућности да то гостопримство узврати.

НАТО ИДЕ КОРАК ДАЉЕ! Алијанса формира штаб у суседству Русије

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА