Најновије

(НЕ)СЛОЖНО: Потписана Декларација у Дубровнику

Учесници Самита Украјина – Југоисточна Европа који је данас одржан у Дубровнику усвојили су заједничку декларацију о чијем се тексту дискутовало, а у којој се даје даља подршка Украјини, осуђује руска агресија на ту земљу и пружа подршка њеној независности, територијалном интегритету и суверенитету.

Потписници декларације осудили су, како је наведено, неоправдану и противзакониту руску агресију на Украјину, као флагрантно кршење међународног права и Повеље УН и велику претњу миру и безбедности Европе и света, а у документу се потврђује и непоколебљива посвећеност пружању континуиране вишестране подршке Украјини, колико год је потребно.

Потписници су у декларацији, чији је текст објављен на сајту Владе Хрватске, позвали целу међународну заједницу да интензивира подршку Украјини и истовремено позвали све земље да не пружају материјалну или другу подршку руској агресији.

"Подсећамо на важност усклађивања са одлукама и мерама спољне и безбедносне политике Европске уније", наводи се у декларацији.

Такође се истиче да је повлачење руских трупа са целокупне територије Украјине услов о коме се не може преговарати и осуђују се сви покушаји Русије да "насилно и незаконито припоји делове територије Украјине".

Наглашава се и посвећеност привођењу правди појединаца одговорних за ратне злочине током сукоба у Украјини и важност енергетске безбедности Украјине.

Потписници су изразили посвећеност да наставе да учествују у опоравку и обнови Украјине.

У документу се понавља одлучност потписница да интензивирају заједничке напоре да би осигурале даљи напредак и подршку партнерима из југоисточне Европе, Украјине, Молдавије и Грузије на путу ка ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да је Србија успела да измени неколико битних тачака декларације тако да више не пише да се земље обавезују, већ да се подстичу да се ускладе са мерама ЕУ.

Он је рекао да Србија подржава интегритет Украјине у складу са Повељом УН, али да ће Србија остати без увођења санкција Русији.

Такође је навео да је Србија инсиситрала да се у декларацији не говори експлицитно о војној помоћи, а да је, када је реч о тачки која се тиче деокупације Крима, Србија тражила да се истакне територијални интегритет Украјине, који, у складу са повељом УН, подржава, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА