Најновије

ПКС: Одлука Приштине о најави укидања забране уласка српских производа није потпуна

Наставак примена забране, на осталим прелазима, не доприноси нормализацији односа између Београда и Приштине и није у духу стварања заједничког регионалног тржишта предвиђеног Берлинским процесом.

Привредна комора Србије снажно се залаже за слободу кретања људи, робе, услуга и капитала, као предуслова за економски раст, привлачење страних инвестиција и унапређење конкурентности региона и поздравља одлуку о најави укидања забране уласка производа из Србије на тржиште тзв. Косова, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ПКС.

Даље се истиче да у Привредној комори Србије сматрају да одлука није потпуна, с обзиром на то да се односи на могућност пласмана домаће робе само преко прелаза Мердаре, што, и даље, доводи српске компаније у дискриминаторни положај.

"Одлуком о наставку забране пласмана робе на 'Косово', на осталим прелазима, Влада у Приштини, и даље, крши принципе слободне трговине, што је у директној супротности са ЦЕФТА споразумом, којим је утврђена обавеза 'Косова' да обезбеди слободу кретања роба, као и Споразумом о стабилизацији и придруживању Косова Европској унији. Наставак примена забране, на осталим прелазима, не доприноси нормализацији односа између Београда и Приштине и није у духу стварања заједничког регионалног тржишта предвиђеног Берлинским процесом, а досада је нанела компанијама из Србије губитке у износу од преко 280 милиона евра, мерено само неоствареним пласманом", наводе из ПКС.

На крају се истиче да би се у потпуности обезбедио позитиван амбијент за привреднике обе пословне заједнице, поред потпуног престанка примене забране увоза готових производа потребно је решавати и преостала отворена питања, као што су многобројне нецаринске баријере.

„Ако вас заробе или убију...“: Западни медији откривају шта је Харис саветовала Зеленског

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА