Најновије

ПРЕОКРЕТ У ТОКУ ИЛИ ПЕНЗИЈА: Бајден окреће леђа Кијеву

Састанак о Украјини у америчкој бази Рамштајн у Немачкој неће се одржати због урагана који се приближава Америци, преноси „Велт” али и други западни медији. Наводно, због временских услова, Џо Бајден и његов државни секретар Ентони Блинкен рекли су да неће присуствовати, па су преговори одложени на неодређено време.

Пред прогнозираном временском непогодом, Бела кућа је најавила отказивање планираног путовања америчког председника у Берлин за предстојећи викенд. Пентагон је такође саопштио да Бајден неће присуствовати састанку Контакт групе за одбрану Украјине, који је требало да се одржи у суботу у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн. Претпостављало се да ће на састанку, који ће окупити шефове многих влада и држава, учествовати и украјински председник Владимир Зеленски, који је тамо требало да поново представи свој такозвани план победе.

Да ли је „урагански” разлог прави разлог отказивања? Мало ко хоће у тај алиби да поверује! Избори за мање од месец дана, процена да би “тетошење” Кијева било контрапродуктивно јер све више Американаца има негативан став о америчкој помоћи Кијеву.

„Било је јасно да Бајден мора да пошаље сигнал да води рачуна о унутрашњој политици - тако су близу (САД) избори”, оценио је директор Немачког института за међународне и безбедносне послове Стефан Маир.

Најочигледнији разлог је предизборна кампања у САД. Уз ураган који се назире са много очекиваних жртава, председников одлазак да разговара о далекој Украјини био би „поклон“ Трампу. Републиканац не би пропустио прилику да замери Бајдену (и, узгред, Харисовој) што је занемарио интересе Америке.

Осим тога, војни притисак на Украјину је све већи, на истоку земље руске трупе, упркос великим губицима, заузимају једно насеље за другим. Украјина се, истовремено, нада да ће постићи напредак на дипломатском путу, док је Бајден, благонаклон према Кијеву, и даље на власти у Вашингтону.

Немачки канцелар Олаф Шолц наводно има разумевања за Бајденову одлуку.

„Да такве олује бесне у мојој земљи, донео бих сличну одлуку“, рекао је у емисији „РТЛ директ“.

Планирани састанак је требало да буде "веома важан". Бајден је најавио телефонски разговор са Шолцом током којег ће лидери тражити алтернативни датум.

За јужну Украјину ноћ са уторка на среду поново је почела ваздушним нападом, пошто је, како наводи војска, у ваздуху виђено много руских борбених дронова. Руски авиони су у уторак увече поново бацили клизне бомбе на Харков. Током дана у нападима ових тешких бомби погинуле су најмање две особе, а повређено око двадесетак људи.

Детаљи такозваног плана победе Зеленског још нису у потпуности објављени у јавности. Међутим, познато је да он предвиђа тезу о повећању војног притиска на Кремљ кроз западну помоћ. Сада, после отказивања посете, Зеленски не може да сакрије да је веома разоаран.

У Берлину је требало да се одржи састанак не само између немачког канцелара и америчког председника. Британска влада је потврдила да је за суботу ујутру планиран и четворосмерни састанак у главном граду Немачке на коме је требало да учествују Бајден, Шолц, британски премијер Кир Стармер и француски председник Емануел Макрон. Пре него што је Бајденова одлука да одложи путовање објављена у јавности, пољски председник Анџеј Дуда и канадски премијер Џастин Трудо најавили су намеру да дођу у Рамштајн.

Украјинско руководство је већ прихватило одлагање другог мировног самита, за који су се надали да ће се одржати у новембру ове године. Виши саветник шефа кабинета председника Украјине Дарија Заривна рекла је за портал Телеграф да се тај догађај највероватније неће одржати у новембру. Према њеним речима, тренутно се одржавају тематске конференције за припрему дневног реда, након чега ће се моћи говорити о датуму самита.

Украјина је средином јуна окупила више од стотину земаља и организација на првом мировном самиту у Швајцарској. Русија је од самог почетка одбијала да учествује на конференцији, па није упућен позив њеним представницима. Следећи састанак - овог пута по могућности уз учешће Москве - требало је да се одржи пре америчких председничких избора заказаних за 5. новембар. Ако се бивши председник Доналд Трамп врати у Белу кућу, тешко је рећи да ли ће помоћи Украјини – и ако хоће, у којој мери.

Немачке оружане снаге бележе значајан напредак у темпу регрутовања нових регрута у Украјини.

„Упознали смо се са статистиком мобилизације Од пролећа цифре су се значајно повећале – говоримо о петоцифреним распонима раста“, рекао је генерал-мајор Кристијан Фројдинг, који води специјални штаб за помоћ Украјини при немачком министарству. Одбране. Према његовим речима, и Оружане снаге Украјине су почеле да добијају више муниције. „Руска артиљеријска супериорност више није тако велика као што је била на пролеће, пала је са 8:1 на око 3:1.

У самој Украјини, међутим, мање су оптимистични у погледу текуће мобилизације. Члан скупштинског одбора за одбрану Роман Костенко је у интервјуу за Радио НВ известио да украјинска војска неће моћи да надокнади губитке.

Бивши заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану, бивши генерал Сергеј Кривонос описао је ситуацију на фронту за Оружане снаге Украјине као „потпуну катастрофу“.

„Морамо да схватимо да само чудо може спасити Украјину у овој фази ако не извучемо стварне закључке из ситуације и не променимо однос према ономе што имамо у земљи“, рекао је Кривонос који сматра да је и кадровска ситуација у Оружаним снагама Украјине катастрофална.

Извор: Политика 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА