Најновије

Судија Сена Узуновић викала и претила Додику избацивањем из суднице: Одбрана тражи изузеће судије

Наредно рочиште, на којем ће бити позната одлука о захтеву одбране за изузеће Узуновићеве, биће одржано 16. октобра.

Данашње рочиште председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу обележила је жестока расправа судије Сене Узуновић са адвокатом Гораном Бубићем и првооптуженим Додиком, као и захтев одбране за изузеће Узуновићеве.

Речима "моје је право да галамим" и претњом да ће физички удаљити из суднице председника Српске, Узуновићева је покушала да прекине расправу о томе да ли је суд адекватно и на време обавестио Адвокатску канцеларију Бубић о року за изјашњење о додатним доказима Тужилаштва.

Бранилац првооптуженог Додика Горан Бубић затражио је изузеће судије Сене Узуновић јер није дозволила да се разјасни да ли је допис о изјашњавању за доказе достављен одбрани.

Данашње рочиште пред Судом БиХ прекинуто је док се Судско веће не изјасни о захтеву одбране Милорада Додика за изузеће судије Сене Узуновић.

Наредно рочиште, на којем ће бити позната одлука о захтеву одбране за изузеће Узуновићеве, биће одржано 16. октобра.

Ситуација у судници претила да је прерасте у ексцес, а Узновићева није дозволила Додику ни да изнесе своје примедбе, већ му је запретила да ће га удаљити из суднице и да, како је рекла, неће бити у могућности да напусти Суд БиХ.

Испред Суда БиХ окупили су се грађани и носиоци јавних функција у Српској и на нивоу БиХ како би пружили подршку Додику и Лукићу. Пред Судом БиХ данас је настављено суђење председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу, Лукића због, како се наводи у оптужници Тужилаштва БиХ, непоштовања одлука Кристијана Шмита, којег у Српској не признају.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић изјавила је данас да се процесом пред Судом БиХ против легитимно изабраног председника Републике Српске Милорада Додика урушава како Дејтонски мировни споразум, тако и права загарантована људима који живе у два ентитета.

"Из дана у дан можемо да видимо да је на снази распакивање Општег оквирног споразума за мир у БиХ, јер ово силеџијство над легитимно изабраним председником Републике Српске, да му се суди само зато што је радио свој посао, није ништа друго него иживљавање", рекла је Вулићева.

Према њеним речима, они који суде и пишу оптужнице уопште нису прочитали Дејтонски мировни споразум, те су савезници онима којима интерес није БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да се фарса од суђења председнику Републике Српске Милораду Додику у Суду БиХ мора прекинути јер процес није заснован на законитости и Уставу.

"Данас је наставак фарсе која је креирана изван зидина овог суда, а коју Суд БиХ спроводи. Све оно што је креирано изван Суда значи да се ради о одређеним политикама које хоће да уруше дигнитет Републике Српске и целокупног српског народа у Би" рекао је Којић.

Он је нагласио да процес има један једини циљ, а то је да девастира Устав и законе Републике Српске.

Делегат Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је народ у Републици Српској на локалним изборима показао свима који желе да прете, санкционишу и суде, да јединствено стоји уз председника Српске Милорада Додика.

Ковачевић је уочи данашњег рочишта председнику Српске рекао да Суд БиХ води процес, али да је народ Републике Српске у недељу "изрекао пресуду на најјединственији начин".

Он је истакао да је на локалним изборима виђено да су људи у Републици Српској јединствено стали уз свог председника и показали свима који желе да прете, санкционишу и суде да Додику као председнику Републике "суди искључиво његов народ, а његов народ стоји уз њега".

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић рекао је данас да иза председника Републике Српске Милорада Додика стоји народ, Устав Републике Српске и Дејтонски мировни споразум.

"Република Српска, њен председник и институције Српске изаћи још јачи из овог процеса, а као што су показали недавно одржани избори народ верује у председника и пружа му подршку", рекао је Гогановић новинарима.

НОВА ПОБЕДА У КУРСКОЈ: Детаљи акције руске војске

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА