Најновије

Дачић о седници СБ УН: Курти је успео да уједини Запад против себе

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању Савету безбедности Уједињених нација све добро одмерио и на јасан начин, историјски важан, показао шта се дешава на Косову и Метохији и ко је кривац и креатор свега, оценио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је приметио да чак и албански аналитичари са КиМ указују да је политика сталног изазивања инцидената премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија довела до тога да се Косово као тема нађе у Савету безбедности Уједињених нација, и то у некој врсти конфликта са ставовима оних који подржавају њихову независност.

Он је за ТВ Танјуг рекао да је Вучић указао да се на КиМ стварају систематски услови да нестане једна етничка група, један народ и побројао шта је све урађено против Срба, из чега се види да то има елементе геноцида.

"То је омиљена реч коју користи Аљбин Курти када говори о Србији. Срба има мање на Косову, а Албанаца, и поред тврдњи о геноциду, има више него пре наводног геноцида… Па, ко онда над ким врши геноцид", упитао је Дачић и подсетио да је у Приштини 1991. године живело 40.000 Срба, а да их је сад тек неколико стотина, а у Призрену 20 или 30, уместо некада више од 10.000.

Дачић је указао и да је етничко чишћење Срба добило на замаху због свих потеза Приштине, која жели да покаже да за Србе нема перспективе да остану да живе на Косову и Метохији.

Када је реч о самој седници Савета безбедности, Дачић је рекао да је велики успех што је она уопште и одржана, јер и поред настојања Србије да тему КиМ стало држи у фокусу Уједињених нација, многе земље на Западу желе да се о томе што мање говори.

Он је појаснио да овог пута није ни одржано гласање у Савету безбедности о томе да ли ће седница бити сазвана на захтев Србије, већ је то Гвајана учинила сама, на шта као председавајућа има право.

"Када стигне захтев, 15 чланица СБ УН, нарочито пет сталних, процењују да ли им одговара да то буде на дневном реду. Тада нема вета, потребно је девет да нешто 'изгурате'. Разговарао сам са бројним министрима спољних послова земаља чланица Савета, а министар Гвајане ми је рекао да ће наложити својој Мисији да без гласања закаже отворену седницу. Зато се захваљујем Гвајани, јер да није било те земље, питање да ли би било седнице и да ли би била отворена. Добили смо новог пријатеља", казао је Дачић.

Он је додао да га је пријатно изненадио говор шефице Унмика Каролин Зијаде, која је побројала важне чињенице.

На констатацију да су све чланице оцениле да одлука о динару не доприноси стабилности и затражиле њено одлагање, Дачић је напоменуо да нико не бежи од тога да се налазе одржива решења, и да се Београд годинама труди да буде конструктиван, али да је проблем у једностраним актима Приштине.

"Слушао сам све говорнике и тачно је да су сви изразили захтев да се одлука још једном размотри, да се одложи, док се ми залажемо да се о томе ни размишља. Курти је успео да уједини Запад против себе, јер му на седници Савета безбедности замерају и савезници, што није до сада био случај", нагласио је Дачић.

ПОРОДИЦА ГЕНЕРАЛА СИРСКОГ СЕ ПОЦЕПАЛА! Мајка шаље честитке Путину, отац пензионисани совјетски официр, брат воли Русију!

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА