Најновије

Дачић: Куртијево насиље не могу да толеришу ни његови највернији савезници

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацију на Косову и Метохији показала да је Србија уважена на међународној сцени, да њени ставови имају велики одјек и да се они поштују, чак и од оних који највише подржавају Приштину.

Дачић је за "Курир" навео да Србија није могла боље да се представи пред СБ УН, и да је то, од почетка до краја, била "врхунска дипломатска акција која је крунисана изванредним говором и дискусијом председника Вучића".

"Србија је остварила неколико веома важних ствари, најпре је уважен наш захтев за хитну седницу Савета безбедности, затим смо успели да осигурамо да та седница буде отворена за јавност и, на крају, говором председника Вучића дали смо нашу најубедљивију аргументацију у вези са стањем на Косову и Метохији, коју нико не може да оповргне. Добили смо и новог пријатеља – Гвајану, која је, као председавајућа, сама одлучила да закаже отворену седницу", додао је Дачић.

Како је рекао, Србија зна да велике западне државе неће променити став о Косову и Метохији, јер није ни реално да се то очекује. Међутим, истакао је Дачић, било је веома важно да се и оне суоче са аргументима који јасно доказују да се према Србима на Косову и Метохији спроводи репресија и да Приштина систематски ради на томе да њихов живот учини неподношљивим.

Он је напоменуо да сама чињеница да се о стању на Косову и Метохији расправља на Савету безбедности говори да је Резолуција 1244 жива и да је најважнији међународни документ који се тиче Косова и Метохије.

Према његовим речима, упорност Србије да се одржи хитна седница о КиМ имала је за циљ и да подсети све на ту чињеницу – да је Резолуција 1244 темељ од којег морају да пођу све будуће одлуке.

Он је истакао да је Курти "са својом политиком насиља и притисака према Србима толико забраздио да ни највернији савезници не могу то да му толеришу".

Међутим, напоменуо је да једна седница Савета безбедности неће да реши све проблеме, "па била она и овако убедљива за позицију Србије".

"Али, да није било те седнице, Курти би много лакше наставио по старом, био би охрабрен да још јаче угњетава косовске Србе. Јер, ако Србија не дигне свој глас, то неће да ради нико у наше име. Зато је ова седница Савета безбедности имала огроман значај. Очекујем промене, јер све што радимо у вези са КиМ, низ је мањих или већих битака које морамо да водимо стрпљиво и мудро да бисмо дошли до повољног крајњег резултата", нагласио је Дачић.

Он је подсетио да од 193 чланице Уједињених нација, свега 84 признаје Косово, а не признаје 109, и да је највећем броју држава у УН веома важно да се о КиМ разговара у УН, јер им је стало до поштовања међународног права, баш као што је важно и Србији.

"И у том смислу, ова седница Савета безбедности дала је ветар у леђа нашим ставовима, јер смо показали да о КиМ мора да се одлучује на основу права, а не на основу нечије политичке и војне снаге. Они који признају Косово, њима није драго због тога, али ни они не могу да спрече да се о КиМ говори језиком чињеница", додао је Дачић и навео да Приштина у кампању нових признања улаже све што има, подржавају их најјаче силе на Западу, "али ефекат је нула".

О резолуцији Европског парламента

За резолуцију Европског парламента, која је објављена истог дана, каже да је "политички памфлет" која никога не обавезује, али да му је створила "горак укус да је Србија окаљана", да је њен углед у ЕУ, који је подигла озбиљном и реформском политиком, умањен захваљујући једној острашћеној акцији дела српске опозиције и њихових пријатеља у Европском парламенту.

"Ја сам дуго у политици и могу да разумем многе овакве маневре, али неке ствари не смеју да се раде. Не можете да идете у иностранство и да тражите од странаца да се мешају у наше унутрашње ствари. То је неопростиво. Избори су у свакој демократској држави искључиво унутрашње питање и нико споља у њих не може да се меша. Ниједна држава која има минимум достојанства то неће да допусти", казао је Дачић.

Избори

Када је у питању цео изборни процес, казао је да ће Социјалистичка партија Србије са партнерима из Српске напредне странке разговорати о конкретним решењима, не само у оквиру владе.

"Ми идемо у корак са законским и уставним роковима, већ је конституисан парламент, требало би ускоро да буду изабрани његов председник и потпредседници, и после тога иду договори о формирању владе. Тако да још има времена за конкретна решења, ја се надам, а то је најавио и председник Вучић, да ћемо релативно брзо имати и формирану владу, тако да институције могу пуним капацитетом да се баве својим послом. Дакле, СПС ће бити део будуће владе, о чему смо се председник Вучић и ја договорили још раније како бисмо наставили да спроводимо нашу заједничку политику о најважнијим државним интересима", истакао је Дачић.

На питање о променама у Министарству спољних послова, када је реч о помоћницима и секретарима, наводи да су оне редовне и да, с обзиром на природу дипломатског посла и да он подразумева и одлазак на службу у иностранство.

Када су у питању избори у Београду, Дачић је казао да је увек најбоље да постоји јасна већина која може са пуним легитимитетом да обавља овај важан посао.

"Ако те већине нема, онда је једино чисто решење да се иде на нове изборе. Обе опције су и даље отворене, градска скупштина ће ускоро да буде конституисана, па ћемо видети да ли имамо већину. Какав год да буде епилог, сигуран сам да ће наша коалиција, заједно са СНС, да настави огромне послове који су започети у Београду, а нарочито да се добро припремимо за изложбу Експо 2027, као стратешки важан догађај и за Србију и за Београд", додао је.

Џонсон доживео нервни слом - спомиње и Хитлера: Ово је најоштрија реакција на Карлсонов интервју са Путином

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА