Најновије

"Економист": Руска одбрана натерала НАТО да преиспита стратегију

Осим што је руска војска направила непробојну линију одбране, јединице ангажоване на заустављању украјинске летње офанзиве такође су примењивале сличан концепт еластичне одбране.

Успешна одбрана коју је извела руска војска током украјинске летње офанзиве натерала је НАТО да преиспита своју стратегију, наводи се у чланку чувеног британског часописа "Економист".

"Руска линија одбране на југу и истоку Украјине је највећа одбрамбена структура у Европи још од Другог светског рата", пише аутор чланка позивајући се на амерички Центар за стратешке и међународне студије.

У тексту се пажња скреће и на чињеницу да је украјински председник Владимир Зеленски наредио да се убрза са изградњом (сличних) одбрамбених утврђења на истоку државе, а сличним мерама прибегла је и Пољска која већ увелико гради сличне објекте и поставља ограду на граници са Белорусијом и Русијом.

Такође, Летонија, Литванија и Естонија су се договориле да направе "одбрамбену линију" на својим источним границама. Стога су министри одбране три земље у Риги потписали уговор о стварању зоне која ће се састојати од различитих објеката, дизајнираних за заштиту од могућих претњи.

Подсећања ради, Естонске власти су током јануара најавиле да ће изградити око 600 бункера дуж границе са РФ, а позивајући се на Лукаса Милевског са Универзитет у Лaјдену, "Економист" пише да би у случају сличног потеза Литванија морала да изгради 2.758, а Летонија 1.116 бункера.

Ипак, како се наводи у чланку све ово НАТО чланице ставља у дилему, јер је досадашња одбрамбена стратегија подразумевала концепт тзв. "еластичне одбране". Примарни циљ ове стратегије није потпуно заустављање нападача већ одлагање окршаја како би се сукоб одиграо на месту повољнијем за снаге које се бране, а такав приступ није у складу са планом да се "одбрани сваки центиметар НАТО територије".

Важно је напоменути да осим што је руска војска направила непробојну линију одбране, јединице ангажоване на заустављању украјинске летње офанзиве такође су примењивале сличан концепт еластичне одбране.

Наиме, на почетку украјинских напада било је приметно да су руски војници након краћих борби напуштали истурене положаје који су били по неколико километара испред прве линије одбране и на тај начин "намамили" украјинске трупе да се што више приближе повољнијим позицијама по страну која се брани.

Те повољније позиције биле су препуне минских поља, система ровова и утврђења, и наравно у домету руске артиљерије и противоклопних ракета лансираних са руских хеликоптера. Стога се може рећи да је у тим летњим и јесењим месецима, руска војска успешно комбиновала савремене и стратегије ратовања из Другог светског рата.

РУСИ ТУКУ ПО КИЈЕВУ - МАРКОН СЕ ПЛАШИ: Отказао посету, Украјинци се запрепастили одлуком

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА