Најновије

ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ О ПРИМИРЈУ: Милион Палестинаца у Рафи чека израелски напад

Палестинци који су уточиште од израелског бомбардовања потражили у граду Рафа страхују да ће, после пропалих преговора, Израел покренути војну акцију на град.

Преговори у Каиру на којима су учествовали представници Сједињених Држва, Израела, Египта и Катара завршени су јуче без договора наневши тако нови ударац више од милион Палестинаца који су побегли у Рафу од израелских напада.

"Вест је била разочаравајућа, надали смо се да би могло да се постигне договор у Каиру. Сада одбројавамо дане пре него што Израел пошаље тенкове. Надамо се да неће, али ко може да их спречи?", рекао је Ројтерсу Саид Џабер, бизнисмен из Газе који се са својом породицом скрива у Рафи. "Изгубили смо своје домове, посао. Зар то није довољно? Доста нам је овог рата и биће нам потребне деценије да обновимо Газу и повратимо своје животе. Када ће свет зауставити израелско клање нашег народа?"

Израелска војска најавила је офанзиву на Рафу, град на југу Појаса Газе близу границе са Египтом, али није дала детаље о предложеном плану за евакуацију цивила. Израел каже да предузима кораке да смањи цивилне жртве и оптужује борце Хамаса да се крију међу цивилима, укључујући болнице и склоништа - нешто што милитантна група пориче.

Становници Рафе рекли су агенцији да је на десетине расељених људи почело да напушта Рафу након израелског гранатирања и ваздушних удара последњих дана. У међувремену, Египат је јасно ставио до знања да неће дозволити егзодус избеглица преко границе.

Најмање 28.576 Палестинаца је убијено у израелским нападима, саопштиле су палестинске власти. У нападу Хамаса на Израел 7. октобра страдало је 1.200 Израелаца.

ДИРЕКТАН ПОГОДАК БОМБОМ ЗА КРАЈ: Чишћење рова и јака експлозија (УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМАК)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА