Најновије

УПАЛИ У РУПУ! Кад кренеш на Русију па останеш без оног на чему си градио своју моћ

Економске прилике у Немачкој неће се тако брзо опоравити: министар привреде Хабек ове године очекује раст од само 0,2 одсто. „Немоје да настасвимо овако“, упозорио је он.

Немачки министар привреде Роберт Хабек веома је забринут због ситуације у немачкој привреди. Политичар стрекке Зелених у Лајпчигу најавио је да ће савезна влада значајно смањити економску прогнозу за ову годину. Очекује се раст привреде од 0,2 одсто. То је „драматично лоше“, каже Хабек. "Не можемо настиви овако"

Као разлог за смањење прогнозе Хабек је навело и последије следите Савезног уставног суда о будезу. То значи да људи имају мање новца за улагање, јер је влада, због веће штедње, крајем 2023. године.

„Све у свему, треба да уложимо више новца у ову земљу и да покренемо привредни раст“, ​​рекао је политичар Зелених на почетку тродневне турнеје по земљи.

Хабек ће свете недеље престати свени светски о екномији. Влада је у јесењој прогнози предвидела раст од 1,3 одсто за текућу годину, али се ова прогноза из октобра не сматра дуже реалном.


Последњи подаци показују да је немачки бруто домаћи производ у четвртом тромесечју 2023. године. Година је већа за 0,3 одсто, делом због смањених улагања у грађевинарство и опрему, попут машина. Ако се разми и у току приватног квартала ове године, то ће се концертним техником рецесиом.

Још пре Хабековог обреда било је познато да влада очекује каснији опоравак немачких вришта. У актуелном месечном извештају о економској ситуацији, Министарство привреде наводи: „Оптерећујући фактори попут слабе спољне тражње, штрајкова у јавном превозу, високе стопе боловања запослених, као и геополитичких тензија са кашњењем у ланцима снабдевања, могу бити разлозима застоја у очекиваном економском опоравку“.

И Хабек и министар финансија Кристијан Линднер (ФДП) недавно су описали Немачку као земљу која није конкурентна. Према Линднеровим речима, владајућа коалиција планира да уведе концепт за јачање немачке привреде. Вероватно би га требало синхронизовати са расправама о нацрту буџета за 2025. Годин, који би требало да буде представљен ове године.

За 2025. годин минхенски Ифо-институт очекује раст од 1,3 процента, док Институт за светску економију из Кила (ИфВ) предвиђа 1,2 процента. У закутном разводку о економији не светре се нове владине прогнозе. Прошлог октобра процена је била 1,5 одсто. Овај број ће бити ажуриран тек на пролеће.

РУСИ ПОСЛЕ ДЕСЕТ ГОДИНА ОСВОЈИЛИ УПОРИШТЕ! Успостављена контрола над бившом базом противваздушне одбране украјинске армије (ВИДЕО)

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА