Најновије

ЛИТИЈУМ ЗАЈЕДНИЧКА ТЕМА: "Роварили по Србији а сада хоће и по Републици Српској"

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да се руда литијума неће извозити из Српске и да су за било какав разговор о овој теми главни услов фабрике за прераду, с тим да би све морало да буде урађено по еколошким стандардима.

Литијум (Илустрација: Јутјуб)

"Данас је очигледно да је литијум једна од највреднијих руда која је потребна човечанству. Уколико се ствари све више буду кретале ка употреби електричних аутомобила мораће се решити питање батерија. А литијум је једна од основних ствари, не само за то. Неки негативни примери у свету, у трећим земљама, где дођу богаташи и све развале, па то показују да је лоше. Не мора да значи да ће бити тако и код нас. Ми никоме ништа нећемо дати у концесију", рекао је Додик.

Он је истакао да је међународна заједница напрасно кренула у причу да се Републици Српској одузме имовина.

"Питање је да је то у надлежности Марфија (амерички амбасадор у БиХ) да ли би се одржао састанак. Мислим да не би. Мислим да су у функцији таквих који хоће да спрече било шта да се ради, док ови не овладају тиме. Онда да покушају да смене ову власт и онда дођу такви који кажу 'шта да радимо, ето морамо дати њима'. Не, не дамо њима. С ким год да разговарам, кажем да морамо ми да будемо ту пола. Наше је природно богатство", навео је Додик.

Истакао је да ту није само литијум, на том локалитету нађени су и други вредни материјали који недостају Европи и Америци.

"Европа увози комплетне количине магнезијума, а само на том локалитету има 95 тона руда магнезијума. Када разговарамо кажемо да знамо за то. Нећете моћи увозити руду од нас. То мора да буде потпуно по еколошким стандардима. Питаћемо људе шта они желе да после овога остане овде, а пре тога изградиће фабрике за прераду. Ако неће, неће ни добити".

Додик је поручио да су за било какву експлоатацију литијума услов фабрике. Поручио је и да се покушава еуфорија из Србије пренети и у Републику Српску и навео пример Термоелектране Станари за који су тврдили да ће загадити околиш.

"Да загађују не би им ни дали дозволу. То је исто тако развојна шанса и не треба да је пропустимо. Када је било око Станара, речено је да имају технологију која спречава загађење. Дупло испод минималних дозвољених стандарда у Европи. Тако се и десило. Је л' говорио неко у последњих 10 година о загађењу у Станарима? Што су пре тога галамили? Видите да има решење, а има решење и за ово", рекао је Додик.

Истакао је да појединци из Београда долазе и намећу атмосферу. Истиче да су то људи које плаћају странци, роварили су по Србији а сада хоће и по Републици Српској, истиче Додик.

"Желе да задрже било какве активности док се то не стави у руке странаца, као што то хоће ПДП. Да ли ови разумеју или не, то не знам. То је већ друго питање. Ми водимо суверену политику и по том питању. Никакво загађење неће бити, нико неће одвлачити руду. Тамо ће морати да се прерађује руда. Да ту има ефекта запошљавања, производњи, подизања БДП-а", навео је, између осталог, Додик, пренела је РТРС.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА