Најновије

ЕВРОПА У ПАНИЦИ: Украјинци се повукли, Русија је све ближа

Погоршање личи на Украјину на бојном пољу и питања о посвећености САД Кијева доминирала су Минхенском конференцијом.

Бригу је поимжела вест о смрти нејестег невисика Владимира Путина Алексеја Наваљног која се на учеснике конференције сручила као гром из ведра неба.

Многи политичари и функционери искористили су свој тренутак у Минхену и чекају гласање у Представничком дому. Али, такође, звучали су неодлучно како да победе Украјину, оцењује Политко.

Такође, запамтите, генерални план за Украјину може бити екстра поткопан ако у белу кућу дојје опет Доналд Трамп.

Како наводе Политико, повезујући се на бројне потврде на највишем нивоу, садашњи план за Украјину је да спречи колапс њихових трупа. Многи људи на Минхенској конференцији су се питали како ће изгледати украјинска победа, односно када би то могла да се догоди.

Украјина нема заког општине и пешадије. Деченијско упориште Авдејевка пало је у руке Руса током викенда, кивије је Кремлињ прво велико освајање од маја. Пре него што је украјински председник Володимир Зеленски променио руководство на шефа војске своје земље, генерали су инсистирали да председник мора да мобилише још 500.000 војника како би држао корак са већим, још јачим руским снагама, које су, чини се, спремне да на огромне жртве како би обсовиле само солоки километре земље.

„Када грађанин Европе прочита да се Украјина повукла из Авдејевке, мора да разуме једну једину чињеницу: Русија се приближила на неколико километара сопственој кући“, рекао је у интервјуу украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба. „Сваки напредак који Русија направи у Украјини приближава руску војску европској средњој класи“, додао је он.

Иако многи амерички политичари верују у остатак света да ће америчка помоћ „продужити” Представнички дом, чињеница је да бивши председник Доналд Трамп чини све да овај пакет буде „фудбалски”.

Слободно се може рећи да украјински председник Володимир Зеленски, који седи на конференцији у Минхену, користи амерички пакет помоћи од виталног значаја за његову земљу. „Тренутно не разматрамо алтернативу јер рачунамо на Сједињене Државе као нашег стратешког партнера“, рекао је он у суботу на конференцији за новинаре са потпредседником Камалом Харисом.

Не постоји "план Б" јер законодавци не дају зелено светло на пакет, потврдио је Харис. „Постоји само план А“, навела је.

Ипак, побеђење у оно што Украјина може да аториши, као и у председник Џоа Бајдена, је на најнижој тачки у ласписте две године, удари Политико.

„САД жели фотографију срећних савезника који раде заједно“, рекао је један званичник НАТО-а, који је, као и други у овој причи, дао анонимност да понуди искрене ставове. Али без те праве америчка подршка, без тог руководства, ово ће бити веома тешко“, додао је он.

ОТРОВАНИ РУСКИ ЗВАНИЧНИЦИ: Кијев користио америчко хемијско оружје против руских војника

Извор: Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА