Најновије

СРБИ ПОДРЖАЛИ ЛУКАШЕНКА: Посебна конференција на дан избора!

Након недавног лепљења плаката у Београду у знак подршке белоруском лидеру, Александру Лукашенку, Конзервативни покрет Наши је саопштио данас да је одржана посебна конференција за штампу у част белоруског лидера, односно, као вид подршке на дан избора који се одржавају у Белорусији.

- Данашњи избори у Белорусији одржавају се јавно и без најмањег административног, економског и политичког притиска, што може да потврди бише од 200 међународних посматрача који су стигли у ову земљу. Представници држава које су себи дозволиле грубо мешање у унутрашње ствари Белорусије, неће моћи да буду у посматрачком корпусу, Иван Ивановић, председник Покрета „Наши“ на конференцији за новинаре поводом данашњих избора у Белорусији. 

Он је пожелео добродошлицу бројним учесницима конференције за штампу, организованој, како је рекао ради давања подршке пријатељском беролурском народу и председнику Александру Лукашенку на дан парламентарних избора у Белорусији. 

- Гласачи у Минску добијају по два гласачка листића, за представнике представничког дома и Градксог већа Минска.  У регионалним гласачким центрим по три гласачка листића, за посланике, и представнике регионалног, градског и окружног већа, у сеским срединама по четири листића, за посланике, регионалног, окружног већа и сеоског већа – казао је Ивановић. 

Он је навео да одлука да се уздржи од позивања посматрача ОЕБС-а на изборе 25. фебруара не значи одбијање сарадње, „ако Запад нађе снаге и могућности да одустане од политике санкција и покушаја мешања у унутрашње ствари Белорусије“. 

- Кључна ставр кампање ових избора 2024. године је да се она одвија у позадини озбиљних спољно-политичких изазова за Белорусију, војног сукоба у Украјини и нескривене хибридне агресије са запада. У таквим условима избори нису само формирање представничких органа власти, већ универзални механизам за консултацију и друштвено јединство белоруског народа. Долазак на бирачко место није само испуњавање гласачке дужности, то је и гласно НЕ „Мајдану“ и хаосу у Белорусији који би Запад врло радо желео да види – оценио је Ивановић. 

Како је истакао, грађани су прихватили ове речи председника Лукашенка: „Данас смо у тако тешкој ситуацији, као да ходамо по танком леду. Ако учинимо непажљив корак, могли бисмо да потонемо и срушимо државу“. 

- Оно што је битно, ми овом приликом дајемо подршку белоруском председнику Александру Лукашенку и белоруском народу и стојимо им на располагању на сваки могући начин као братски и пријатељски народ који је такође искусио шта значи обојена револуција – нагласио је Ивановић. 

Адвокат Стеван Дамњановић је рекао да постоје спољни притисци на Белорусију. 

- Постоји одређена разлика у изборном преоцсу, код нас има 48 сати ћутње пре изборног дана, а код њих је забрањена политичка кампања само на дан избора. Сви који су предали листе добили су право на бесплатно време на телевизијама и радију да представе програм – рекао је адвокат. 

Дамњановић објашњава да код њих нема гласања у иностранству будући да имају врло мало гласача који живе у иностранству, а они који живе ван Белорусије могу доћи на дан гласања у Минск и гласати.

-  Чак и када неког нема на бирачком списку, они могу урадити допунуи бирачког списка на лицу места, само је потребно да гласач има личну карту, пасош или други документ да се утврди његов идентитет. Особе са инвалидитетом гласају од куће – навео је он. 

Како је казао, наредне године нас очекују председнички избори у тој земљи, најкасније до 20 јула 2025. године. 

- Са Запада нас уверавају да тамо грађани бирају између мноштва опција, кандидата, а да је сужен избор у неким другим државамна. Али кад погледамо изборе у САД, ево видимо да имамо само представнике Демократске или Републиканске странке. Последњи пут да није изабран председник из те две странке, десило се 1850. године, значи пре више од 150 година – нагласио је он. 

Професор доктор Борис Братина навео је да за подручје Белорусије и Украјине, западни извори, германски и латински, користе израз Рутенија. 

- Лингвисти су доказали да је та реч потпуно компатибилна са речју „Русија“. Другим, речима и они су свесни да Украјина, Русија и Белорусија чине свето тројство словенских народа – нагласио је он. 

Он је навео да су овим изборима претходили покушаји Запада да се демократија у Белорусији укине. 

- Ту је реч о снагама које је предводио Тихоновски, а са друге стране ту је и католичко становништво, а то је нека врста Пољака. Читава та побуна против Лукашенка, био је један од првих пораза онога што зову револуцијама, а заправо је контрареволуција. То је оно што смо ми преживели Петог октобра. То је контрареволуција коју Империја предузима на својој периферији, како та периферија не би стекла своју независност – објаснио је. 

Братина констатује да је Белорусија постала независна земља, а има ту предност да се граничи са Русијом, док се Србија не граничи. 

- Иако је Лукашенко био расположен за такмичење, утакмицу, Запад то што је називао такмичењем и утакмицом никад није заправо поштовао. На такав начин је разбијана Украјина и то је покушано у Белорусији. На срећу то се није догодило. Белоруска држава је показала да функционише беспрекорно, а Александар Лукашенко је стекао ореол правог националног вође. Тај пример је за Словене бескрајно важан – сматра Братина. 

Он је рекао и то да смо ми имали револуцију Петог октобра коју су касније отпораши извозили у друге земље, па и у Белорусију. 

Пуковник у пензији Мирчета Јокановић подсетио је да је Лукашенко једини лидер неке земље који је посетио Београд током НАТО агресије. 

- Непосредно пред саму агресију НАТО пакта, Лукашенко је понудио нашој земљи боље системе од оних што смо имали, нудио је и мигове у сухоје 27 бесплатно. Није хтео да прода. Зашто то наше тадашње политичко руководство није прихватило не знам – открио је Јокановић. 

Он је рекао да је Лукашенко успео да сачува Белорусију од кад је стао на чело те земље 1994. године. 

-  И Белорусија је једна од индустријски развијених земаља – напоменуо је. 

Он је пожелео слободне изборе и сву срећу Белорусији.

Прочитајте ОВДЕ о претњама Буданова

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА