Најновије

РАСПАД КУРТИЈЕВЕ "ВОЈСКЕ": Стотине тужби због плата

Распад Куртијеве "војске", а нису још ни попушили џавелине. Туга...

Стотине припадника Косовских безбедносних снага свих чинова поднели су појединачне тужбе против Владе Косова због незаконитог ускраћивања повећања плата и других накнада, пише Албанијан пост. 

Како наводе, припадници КБС су право на повећање плата стекли Уредбом о платама, додацима на плате и другим накнадама Министарства одбране и Косовских безбедноснх снага за повећање плата у КБС, коју је косовска влада усвојила још 22. јануара 2020. године. 

Та уредба, међутим, никада није спроведена и припадници КБС-а још нису добили разлику у платама која им је по њој припадала, а нису им исплаћене ни јубиларне награде.

С друге стране, актуелна Влада је 28. јула 2021. године донела одлуку којом је суспендовала Уредбу из јануара 2020. године.

Припадници КБС-а почели да траже остваривање својих права судским путем и тужили су владу.

Према једној од тужби у коју је Албанијан пост имао увид, наводи се да да је тужилац "специјалиста, са 11 година доказаног радног искуства", који је владу тужио јер "од ступања на снагу уредбе није повећала плату за стручно усавршавање и није доделила јубиларну награду". 

Адвокат Наим Рудари, који већ заступа неке припаднике КБС-а, рекао је да "свакодневно има контакте и да је сваки припадник КБС-а заинтересован да поднесе тужбу".

"У процесу који је у току, имамо само око 40, али сваки дан нас контактирају за нове случајеве", рекао је Рудари и додао да верује да ће "сви тужити Владу".

Неки који су раније поднели тужбе, које су прихваћене већ су добили првостепену судску пресуду.

Рудари је додао да у његовој адвокатској канцеларији "континуирано контактирају припаднике КБС данима".

Уколико припадници КБС добију случајеве на суду, како се очекује, Влада Косова ће бити у обавези да исплати разлику у износима и јубиларне награде за онолико година радног стажа колико имају подносиоци тужби.

Албанијан пост наводи да је само 2022. године, због непотизма и малих плата КБС напустило 127 припадника, што се за снаге безбедности какве су косовске сматра "алармантним бројем".

Прочитајте ОВДЕ о захтеву Лондона да НАТО уђе у Украјину 

Извор: Правда / Косово Онлајн 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА