Најновије

Торба на поду, паре из џепа: Има ли истине у старом веровању кога се сви Срби придржавају

Разлози зашто никада не треба да стављате торбе на под варирају од земље до земље, а једна стара кинеска пословица каже: "Торба на поду је новац напољу".

Код већине народа углавном је заступљено веровање да торба остављена на земљи доноси несрећу када су у питању финансије.

У нашој земљи ово је "правило" кога се придржавају готово све Српкиње - не држе торбу на поду. Како су наши стари били убеђени, ово је сигуран начин да се остатак живота проведе у немаштини.

Насупрот овом веровању, стари Јевереји сматрају супротно. Држање торбе или ташне на земљи се тумачи позитивно - по њима је то сигуран знак да ћете се обогатити. Девојке и жене у Израелу не пропуштају прилику да свој "мини пртаљаг" спусте на под, дубоко уверене да ће им овај обичај донети новац.

О пореклу овог сујеверја не зна се много. Претпоставља се да потиче из јеврејске митологије, а ако је тако, врло је могуће да су нас наше баке и прабаке погрешно училе. Можда би баш требало да држимо торбу на земљи уколико желимо да живимо у раскоши.

У прилог овој теорији служи и једна урбана легенда о супрузи имућног Србина која је открила како је целог живота пркосила веровању и намерно држала торбу на поду. А онда је упознала будућег супруга.

Истина је заправо да ово веровање нема много везе са финансијама. Стручњаци који се баве проучавањем обичаја и традиција заступају теорију да је ово сујеверје настало како би се људи заштитили од болести. Наиме, ако држите торбу на земљи, сасвим сигурно ћете са ње покупити прљавштину и бактерије, а које ћете потом унети у кућу. Самим тим ризикујете да се не само ви, већ и ваши укућани разболе. Ширењем измишљене приче о финансијском краху се заправо спречавало и ширење потенцијалних болести.

Како да знате да сте купили прави црни хлеб? Ево шта све произвођачи...

Извор: telegraf.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА