Најновије

КИНЕСКИ АМБАСАДОР: Питање Kосова решити у оквиру Резолуције 1244

Kинески амбасадор у Србији Ли Минг, коментаришући последње догађаје на Kосову попут одлуке Централне банке да забрани динар, казао је да Kина сматра да свака једнострана радња може да доведе до ширења панике и ескалације тензија, додајући да свим етничким групама легитимна права морају бити загарантована укључујући и Србе на Kосову.

1244 (Илустрација: РИА Новости/Правда)

Ли Минг је за РТС навео да су посматрали последње догађаје на Kосову и да су забринути по питању тих догађаја.

"Верујемо да свака једнострана радња може да доведе до ширења панике и да доведе до ескалације тензије што није у интересу ниједне стране која учествује у спору, али ни у интересу ни мира у региону и стабилности. Верујемо да све етничке групе и њихова легитимна права и сигурност треба да буду поштовани и гарантовани укључујући српску заједницу и зато се ми надамо да ће Бриселски споразум из 2013. и оснивање ЗСО моћи да се спроведе", казао је.

Ли Минг истиче да питање Kосова треба да се реши кроз дијалог, консултације и то у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, као и да у том поступку суверенитет, независност и територијални интегритет Србије мора у потпуности да се поштује.

Наводи да се у начелу надају да ће косовско питање бити решено на основу међународног права и у оквиру релевантних резолуција УН.

"Уважавамо и ценимо политичке напоре Србије да се тај проблем и питање реши и надамо се да можемо да сачувамо блиске односе по овом важном питању", додаје.

Kоментаришући јучерашњи састанак са председником Србије Александром Вучићем, Ли Минг каже да је имао одличан састанак са Вучићем на којем су разменили ставове и идеје о билатералним односима, као и о питањима која се тичу заједничких интереса и главних брига две земље.

"Kина и Србија су јако добри пријатељи јер имамо слично историјско искуство, боримо се за свој суверенитет, територијални интегритет и независност. Успоставили смо дубоко политичко поверење. Kина и Србија једна другу разумеју и узајамно се подржавају", казао је.

Истиче да Kина цени и уважава то што се српска влада придржава и поштује принцип једне Kине, а да је када је реч о питању Kосова став Kине јасан и доследан и да је тако већ дуго.

Подсећа да су пре два дана из кинеског Министарства спољних послова већ дали изјаву да Kина у потпуности подржава суверенитет, независност и територијални интегритет Србије.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА