Најновије

АМЕРИКА ЈЕ БОМБАРДОВАЊЕМ СРЈ ОТВОРИЛА ПАНДОРИНУ КУТИЈУ: Карлсонов интервју са Путином (ВИДЕО)

Председник Русије Владимир Путин је у првом интервјуу за западне медије који је објављен синоћ, рекао да је његова земља морала да стане у одбрану Србије током ратова 1990-их година јер су Срби посебан и народ близак Русима, као и да су САД 1999. године бомбардовањем Савезне Републике Југославије прекршиле међународно право.

Бомбардовање СРЈ (Фото: Јутјуб)

Интервјуу са руским председником, први за западне медије од почетка инвазије на Украјину у фебруару 2022. оодине, објавио је амерички водитељ Такер Карлсон на свом сајту а пренео Јуроњуз.

"Чим су почела дешавања у Југославији, Борис Јељцин дигао је глас у знак подршке Србима. Нисмо могли да не станемо у одбрану Срба јер су Срби посебан и нама близак народ, са православном културом. То је народ који је патио генерацијама", рекао је Путин.

Он је додао да су САД су 1999. године бомбардовањем Савезне Републике Југославије прекршиле међународно право.

"Тиме су САД отвориле Пандорину кутију. Штавише, шта је речено када је Русија протестовала и изразила своје негодовање? Повеља УН и међународно право су застарели. Сада се сви позивају на међународно право, али су тада почели да говоре да је све застарело", рекао је Путин.

Путин је истакао да ће се Русија и Украјина пре или касније договорити.

“Желим да се ситуација у Украјини реши путем преговора", рекао је Путин током интервјуа.

Додао је да се Украјинци и даље осец́ају као Руси и да се дешава грађански рат.

"Запад мисли да су борбена дејства у Украјини заувек одвојила један део руског народа од другог, али ц́е до поновног уједињења доц́и. Државни удар у Украјини 2014. године извела је оружана опозиција уз подршку ЦИА. Технички, урадили су све како треба, постигли шта су хтели - променили су власт. Али са политичке тачке гледишта, ово је огромна грешка. Овде, наравно, политички врх није функционисао како треба. Политички врх је требало да види до чега би то довело", рекао је председник Русије.

Украјина почела рат, ми желимо да га завршимо

Како је истакао, Украјина је почела рат, а циљ Русије је да га заврши.

"Украјина је донела одлуку да одустане од преговора са Русијом по налогу из Вашингтона, сада САД треба да исправе ту грешку. Русија за сада није постигла циљ специјалне војне операције, јер је један од њих - денацификација: забрана различитих неонацистичких покрета", рекао је Путин.

Додао је да Нато може да призна контролу Русије над новим територијама, да постоје опције, ако постоји жеља.

"Запад је почео да схвата да је немогућ стратешки пораз Русије – нека размисле шта даље да се ради, ми смо спремни за дијалог", рекао је Путин.

Како је објаснио Русија је 2014. године била приморана да узме Крим под своју заштиту, јер је полуострво било у опасности и оценио да су изјаве да ће Американци морати да ратују са Русијом ако се обустави помоћ Кијеву јефтина провокација.

Истакао је да је Русија 2023. године постала прва економија у Европи, без обзира на све санкције и ограничења.

Волођа, шта то радиш

Путин је изјавио да је украјински председник Володимир Зеленски након победе на изборима за председника 2019. године требало да Украјину "поведе ка миру", али да је онда, променио одлуку.

"По мом мишљењу, он је помислио како не треба да се сукобљава са неонацистима и националистиам у Украјини, јер они су агресивни и веома активни. А Запад који предводи САД подржава оне који антагонизују Русију, а то доноси сигурност", рекао је Путин, додајући да је Зеленски заузео "позицију моћи" упркос обећању народу да ће зауставити рат у Украјини.

Путин је рекао да се отац украјинског председника борио у другом светском рату против нациста и фашиста.

"Једном сам му и рекао, Волођа, шта то радиш, твој отац је био војник на фронту у Другом светском рату. Зашто подржаваш неонацисте данас у Украјини, а твој отац се борио против фашизма?", рекао је руски председник.

САД разнеле Северни ток

Путин је оптужио САД да су разнеле гасовод Северни ток и додао да је целом свету јасно шта се догодило у том случају.

"У овом случају не треба да гледамо само оне који су заинтересовани за тако нешто, већ и оне који имају могућност да то ураде јер може да буде доста оних који су заинтересовани, али нису сви они способни да се спусте на дно Балтичког мора и изведу ову експлозију. Те две компоненте би требало да буду повезане. Ко је заинтересован и ко је способан", рекао је Путин у интервјуу Такеру Карлсону.

На питање америчког водитеља зашто не изнесе доказе о томе и тиме "однесе победу у пропагандном рату", руски председник је поручио да је у пропагандном рату "веома тешко победити САД, зато што Америка контролише све светске и многе европске медије".

"Крајњи корисници највећих европских медија су америчке финансијске институције. Зар ви то не знате? Дакле, могуће је укључити се у овај посао, али то је, да тако кажем, скупо. Можемо једноставно да укажемо на наше изворе информација, али нећемо постићи резултате. Целом свету је јасно шта се тада догодило. Чак и амерички аналитичари директно говоре о томе. То је истина", рекао је Путин.

Русија нема интерес да нападне Пољску

На питање да ли може да замисли сценарио у којем би Москва послала трупе у Пољску, Путин је рекао да Русија нема интерес да нападне ни Пољску, ни Летонију.

"Само у једном случају би могло да дође до тога - ако дође до напада на Русију из Пољске. Зашто? Зато што немамо интересе ни у Пољској, ни у Летонији - нигде", поручио је Путин.

Додао је да глобални рат не долази у обзир јер је то, како истиче, противно здравом разуму.

"Глобални рат би довео цело човечанство на ивицу уништења", рекао је Путин.

Русија и САД могу да обнове комуникацију

Руски председник оценио је да постоји могућност да Вашингтон и Москва обнове комуникацију, под условом да јавност у САД разумеју да се свет мења и на то се навикну.

"Ако се разуме да се свет мења у објективним околностима, и да се томе треба прилагодити, и то користећи предности које САД имају, можда се нешто и промени", рекао је Путин.

Он је истакао да је са појединим бившим америчким председницима имао добру комуникацију.

"Имао сам добре односе са Бушом млађим, којег су сви гледали као неког сеоског момка, који наводно не разуме много, али то није тако. Није био гори од других политичара, разумео је шта ради. Такав однос имао сам и са Доналдом Трампом. Не ради се о томе да ли ћемо се као личности допасти један другоме, већ о томе да ускладе становишта. Ако идеја доминације по сваку цену опстане у америчкој јавности, ништа се неће променити", рекао је Трамп.

Упитан да оцени да ли одлуке у САД доноси, како је рекао Карлсон, председник или владајуће елите, Путин је рекао да "ни сам не може да закључи".

"Не знам ко тачно доноси одлуке у САД. То је комплексна земља ас необичним изборним системом. Свака савезна држава има своју легислативу. Имате две доминантне партије, и како то излгеда када се децентрализује", рекао је Путин.

Путин је последњи интервју за западне медије дао америчкој телевизији ЦНБЦ у октобру 2021. године на Међународном форуму "Руска енергетска седмица" у Москви.

Карлсон је у најави за овај интервју, који је наишао на критике западних медија и пре него што је објављен, рекао да га је Бела кућа већ два пута спречила да разговара са Путином.

Он је додао да је урадио интервју са председником Русије зато што је то посао новинара.

"Ми се бавимо новинарством. Наша дужност је да информишемо људе", рекао је Карлсон.

О реакцији Такера Карлсона после интервјуа са Путином прочитајте ОВДЕ.

Извор: Јуроњуз Србија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА