Најновије

НАКОН 27 ГОДИНА У ШКОЛАМА: Како изгледа час одбране и заштите (ВИДЕО)

Ученици завршних разреда средњих школа након 27 година поново уче о одбрани земље и понашању у случају ванредних ситуација. Курс је претежно теоријски и није обавезан.

Војска Србије (Фото: Војска Србије)

Под слоганом "непријатељ никада не спава", предмет одбране и заштите ушао је у учионице крајем шездесетих година прошлог века, а распадом СФРЈ одлази у историју. Крајем фебруара се као пилот пројекат појавио у завршним разредима средњих школа.

Када се огласи школско звоно, ученици већ имају план шта да раде, а када би се огласила сирена за узбуну, да ли би знали да се снађу? РТС провера у београдској Гимназији "Свети Сава" на првом часу одбране и заштите.

Настава је факултативна и изводи се кроз три теоријска часа, док је четврти планиран за посете командама, јединицама и установама Војске Србије. У Регионалном центру Министартсва одбране истичу да, у зависности од коментара ученика, постоји могућност да овај предмет у будућности постане обавезан део наставе.

"Било је занимљиво зато што смо научили колико имамо авиона. Не сматрам да би требало увести као посебан предмет", каже један ученик.

Неки ученици сматрају да би требало више да уче о првој помоћи, како да реагују у ситуацији пожара, земљотреса, како да помогну некоме у судару. "Мислим да је то наша цивилна дужност, а не који постоје рангови у војсци", додаје други ученик. 

"Ако ћемо сувопарно учити ствари, о томе сутра ћемо заборавити све то", наводе они. 

Коментаре ученика ослушкују и припадници Министарства одбране и најављују да ће обуку прилагодити интересовањима матураната.

"Ми ћемо продубљивати, осавремењивати ове садржаје и на основу реакција деце видети да укључимо што више практичних облика наставе, као што су посете касарнама, отворени дани, присуство вежбама", каже пуковник Драган Стојчић, начелник Регионалног центра МО Београд.

Важна карика у ланцу обуке су и наставници, од којих су неки већ прошли сличну обуку, мада кажу да би требало још додатно да се упуте како би евентуално помогли у реализацији овог програма.

"Ми смо као запослени пролазили семинар од заштите од пожара до неких других, реаговање на насиље и на неке безбедносне проблеме и мислим да ученици о томе не знају довољно", каже Зоран Радоман, наставник социологије.

Изменама Закона о војној, радној и материјалној обавези дефинисане су категорије грађана које се обучавају за потребе одбране земље где су и ученици средњих школа. Интересовање за часове није мало, а само у Београду их је подржало 87 средњих школа.

Емисију о мрежном рату против Срба можете погледати ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА