Најновије

Јевтић: Ситуација за Србе на КиМ никада тежа, на прагу смо хуманитарне катастрофе

Данас ће бити одржан разговор са представницима села у коме се у суботу догодила пуцњава, а сутра ће бити седница Одбора за безбедност, одакле ће главно питање бити упућено међународној заједници и шта ће она урадити поводом најновијег напада у Штрпцу, најавио је председник ове општине.

Ситуација за српски народ на Косову и Метохији (КиМ) је тежа него икада, а пуцњава у селу Доња Битиња у Штрпцу, на Задушнице 9. марта последица је ранијих непоступања правосудних органа који нису деловали на раније нападе на Србе, као што је био случај пуцања на Милоша и Стефана Стојановића на Бадњи дан 2023. године, изјавио је данас председник општине Штрпце Далибор Јевтић.

Он је за РТС рекао да ће данас бити одржан разговор са представницима села у коме се у суботу догодила пуцњава а да ће сутра бити седница Одбора за безбедност, одакле ће главно питање бити упућено међународној заједници и шта ће она, односно Еулекс, КФОР и представници Квинте, урадити поводом најновијег напада у Штрпцу.

"Тренутна ситуација на Косову је резултат политике режима у Приштини. Одлуком о укидању динара у покрајини Србима се шаље порука да нису добродошли и да би требало да напусте ове просторе", рекао је Јевтић.

Према његовим речима ситуација је због укидања динара сваким даном све тежа, испред банака и пошта су редови за плате и пензије а решења нема јер га режим у Приштини не жели.

Тиме се, додао је Јевтић, утиче на даље исељавање Срба а како је навео српска заједница не очекује ништа од власти у Приштини, већ од међународне заједнице.

"Питање је да ли ће међународна заједница учинити нешто да се спречи хуманитарна катастрофа која је на почетку. Међународна заједница би требало да пређе са речи на дела и да предузме акцију", рекао је он.

Истакао је да је за Србе на КиМ веома значајна подршка коју добијају из Београда, да им то улива наду у опстанак и да ће се неповољни процеси који сада трају успорити и зауставити.

Додао је да им не помаже и није им потребно то што опозиција у Србији изриче исте ставове као и Аљбин Курти, већ им је потребно јединство у Србији.

Приштину хоће да угурају у чланство Савета Европе на силу

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА