Најновије

ВЕЛИКА ДИСКРИМИНАЦИЈА ЖЕНА НА ФРОНТУ! Жене у украјинској војсци упутиле петицију Зеленском

У Кијеву се појавила петиција за заштиту жена у Оружаним снагама Украјине од више врста узнемиравања.

„Тражимо од врховног команданта да омогући брзу примену механизма за реаговање на пријаве сексуалног узнемиравања и родно заснованог насиља у Оружаним снагама Украјине“, наводи се у документу, тачније, петицији која је данас регистрована на сајту украјинског председника.

Аутори петиције напомињу да на десетине случајева узнемиравања жена на војној служби није спречено. Починиоци нису кажњени због непостојања потребних механизама.

Документ већ има три хиљаде потписа, углавном жена, од 25 хиљада потребних за разматрање шефа државе.

Украјинско Министарство одбране је саопштило да број жена које служе у редовима Оружаних снага Украјине наставља да расте.

Подсмех и сексуалне понуде

Са око 50.000 војникиња - укључујући око 5.000 на првим линијама фронта, према речима заменице министра одбране Хане Малиар - украјинска војска је у врху с највише жена у оружаним снагама у Европи.

Док је 2014. у украјинској војсци било нешто више од 1.600 официрки, данас их је више од 5.000. Осим тога 2021. је по први пут једна жена, команданткиња санитетских јединица Тетјана Осташченко, добила генералски чин.

Прикладне униформе

У фебруару су жене које служе у Оружаним снагама Украјине по први пут добиле униформу направљену узимајући у обзир женске антропометријске карактеристике. У 2024. години планирана је набавка 65 хиљада комплета војних униформи за жене, као и 100 хиљада комплета женског доњег веша. Чињеница да је украјинска војска почела да спрема униформе за жене након десет година рата је "знак напретка", али такође показује да "чак ни основна инфраструктура није припремљена за жене"  многе се жале на понашање колега, подсмеха, вређања и сексуалног иживљавња и насиља. Бројних примера има али их команде скривају и умањују значај.

Иначе, Украјина је почела да регрутује жене млађе од 60 година у војску. Раније је војни рок важио од 16 до 60 година за мушкарце, а до 55 година за жене. Већини мушкараца између 18 и 60 година забрањено је напуштање земље, женама није.

АЛАРМИ ПОПАЉЕНИ У КИЈЕВУ: Ово би могло да значи не повлачење него бежанији из Украјине

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА