Најновије

ВУЧИЋ О ЛИЦЕМЕРЈУ ЗАПАДА: За Украјину и трећи светски рат, а кад се отима Србија - ништа!

У Народном позоришту у Београду почела је комеморативна академија поводом 20 година од погрома Срба на КиМ, а којој присуствује председник Србије Александар Вучић.

Вучић је обраћајући се присутнима на академији рекао да ће данас говорити о 17. марту, о немоћи српске државе, и немогућности, упркос јунаштву српског народа на КиМ да се одбрани од албанске пошасти.

"Прошло је 20 година без правде за жртве, казне за злочинце. Када од злочина прође 20 година, поставља се питање - а шта нам после свега остаје? Шта да каже, себи, свету, а понајвише Србима са КиМ!?", запитао се председник.

Он је истакао да је истина светлост без које бисмо живели у вечном мраку.

"У свету без принципа, укопаном у ровове, истина је једини бедем иза којег можемо да преживимо. И наравно да неће сви хтети да прихвате истину. Она није пријатна, не уљуљкује у заборав, не може да се избегне. Она боде очи, зато је толико и одбацују", рекао је Вучић.

Поновио је Шопенхауерову мисао да истина пролази кроз три фазе, и да се ми сада налазимо у другој - насилничком одбијању исте.

"У Украјини је тако прекршен принцип неповредивости државних граница, а у Србији није? Напад 19 држава без сагласности СБ УН није кршење права?", запитао је председник.

"Цео свет скочи да брани Украјину, помињу и трећи светски рат, а када Србији отимају део територије, онда ништа. И када све то кажемо, када за Србију тражимо исто што други траже - нападну нас да смо насилни, да се наоружавамо и да смо вечна претња", рекао је он.

Вучић је рекао да се погром наставља већ 20 година, и казао је да ћемо увек говорити истину, и ништа друго осим истине.

Председник Србије је рекао да смо од 2008 до 2012. и 2013. године изгубили много јер је више од половине света признало независност Косова.

"Нисмо наследили позицију у којој смо исти, већ позицију у којој је Косово за већи део света већ било независно. И ма колико болан био Бриселски споразм, дао нам је неколико година за убрзан напредак и развој, и да покажемо да смо поуздан партнер. Никада нису испунили ништа ни из Бриселског споразума. Више га ни не помињу, сада се помиње Охридски споразум, из кога смо ми понешто и испунили, а власт у Приштина ништа", рекао је Вучић.

Говорећи о томе шта је то што можемо да урадимо данас када видимо да не поштују своју реч, Александар Вучић је рекао да очекујемо да нам кажу да нам је нешто наметнуто, а не договоремно.

"Кажите да је то ваша воља, а не Србије и српског народа. Можете да проводите какве хоћете акције и претње, али никада нећемо прихватити резултате ни погрома из 2004. године, ни независност Косова, и оно ће увек бити део суверене и независне Србије. Постоје људи који брину о суду будућности, и њих не можете да победите претњама. Слободу волимо више од свега, и никада нећемо дати да нам је узму", истакао је председник Србије.

Комеморативној академији присуствује и председница Владе Србије Ана Брнабић, као и министри и представници Владе Србије, Војске Србије, Српске православне цркве, представници верских заједница, посланици, представници дипломатског кора, породице страдалих и други.

Програм у Народном позоришту је почео интонирањем химне "Боже правде" коју је извео Хор етно групе "Златник".

Током погрома на КиМ пре две деценије, 17. и 18. марта убијено је 16 Срба, на стотине повређено, око 4.000 њих је протерано, а уништено је више од 1.000 кућа, цркава и манастира.

Међународне судије и тужиоци су процесуирали седам случајева уништавања цркава, а 67 особа је осуђено.

Ово је био други велики погром Срба на КиМ после 1999. године.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ђилас поручио амбасадору ЕУ у Србији

Извор: РТС / РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА