Најновије

Украјински посланик: Наша земља ће можда морати да постане диктатура да би победила Русију

Сергеј Демченко није казао да ли лично подржава тај пут, али тврди да украјински народ превише воли слободу да би прихватио живот под диктатором.

Украјина би можда морала да постане диктатура како би победила у сукобу са Русијом, изјавио је посланик из странке председника Владимира Зеленског.

Зеленски је већ концентрисао велику моћ у својим рукама и доноси већину одлука у име владе, рекао је Сергеј Демченко за украјински медиј "Novyny.Live". Такво стање ствари је "разумно" и не значи да је Украјина диктатура, иако ће можда морати да то постане, тврди он.

"То је могуће. Током рата људи понекад кажу да је једини начин да нација изађе као победник је да уђе у стање диктатуре", рекао је посланик и додао да "за земљу, за људе, диктатура увек делује негативно, али то средство може помоћи да се победи непријатељ".

Након што је водитељ рекао да би се у садашњем тренутку Украјина могла описати као "демократура", Демченко је оценио да није битно какво име носи дотични политички систем.

Украјински посланик се није изјаснио да ли лично подржава тај пут, али је тврдио да украјински народ превише воли слободу да би прихватио живот под диктатором.

Много пре ескалације сукоба у фебруару 2022. године, Зеленски се обрачунавао са опозиционим политичарима и медијима критички настројеним према његовом режиму, тврдећи да то чини како би се борио против руског утицаја и домаћих олигарха.

Мандат Зеленског истиче крајем маја, али ванредно стање суспендује редовне демократске процедуре. Наговестио је да нема намеру да мења устав како би дозволио изборе за време рата. Велика заступљеност његове странке Слуга народа у парламенту би вероватно омогућила усвајање оваквих амандмана, тврде украјински политички стручњаци.

Парламент тренутно расправља о радикалној реформи система мобилизације, којом би се увеле тешке казне за избегавање регрутације. Намера реформе је да се украјинској војсци омогући 500.000 регрута.

СПРЕМА СЕ ХАОС: НАТО трупе увелико у Украјини

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА