Најновије

УКРАЈИНСКИ РАТ ЈЕ ПРОМЕНИО СВЕ: Америка мења стратегију - дронови "сувог злата" вредни

Сједињене Државе желе да уложе више напора у развој нових модела војних дронова, преноси "The Times".

Нови тип беспилотних ловаца мораће да претекне Кину и Русију и „превазиђе у сваком будућем сукобу“.

Сукоб у Украјини подстакао је америчко ваздухопловство да промени курс. Та техника се тамо користи веома активно и успешно. Још једна предност беспилотних летелица је цена њихове производње, која је много нижа него код ловаца са посадом.

Према речима америчког секретара ваздухопловних снага Френка Кендала, прва серија беспилотних ловаца коштаће отприлике 20,5–27,5 милиона долара, док ће ловац Ф-35 са људском посадом коштати 82,5 милиона долара.

Пентагон има одређену групу кандидата међу компанијама које могу да се баве развојем и производњом. Мораће да изаберу једну. Подружнице Боеинг, Андурил и Генерал Атомицс су већ представиле своје пројекте, док Локхид Мартин и Нортхроп Груман још увек држе у тајности свој развој. Истовремено, пројекат се креће са „осећајем хитности“, пошто би производња више од хиљаду дронова требало да почне до 2028.

Пољска такође ствара сопствене трупе беспилотних летелица, како је изјавио министар одбране земље Владислав Косињак-Камиш.

„Учећи из лекција рата у Украјини, ми стварамо беспилотну компоненту снага. Стварамо јединице дронова“, рекао је он и објаснио да се не ради само о беспилотним летелицама.

„Њихова употреба је оправдана не само у ваздуху. Постоје морски и копнени дронови. Јуче смо на састанку са руководством Ратне морнарице разговарали о коришћењу дронова и о томе како да прилагодимо технологије како не бисмо остали заостали“, додао је министар.

Прочитајте ОВДЕ о новом упозорењу Наришкина

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА