Најновије

ПОЛИТИКО ЈАВЉА - НЕЋЕ ПРОЋИ: Русија поново излази као победник 

У 20. веку Немачка је водила два рата против Русије, оба са катастрофалним последицама, а многи Немци, посебно у бившој ДДР и даље имају добар однос према Русији, наводи Политико.

Немачки канцелар Олаф Шолц посејао је конфузију и збунио своје европске савезнике одбијајући да Кијев снабдева крстарећим пројектилима. Шолц је указао на ризике од руске одмазде, и замерио савезницима што они нису испоручили више војне помоћи како би помогли Украјини да се одбрани од Русије.

Стратегија Берлина је да у тандему са Вашингтоном обезбеђује Украјини довољно оружја и опреме за преживљавање, укључујући противавионске батерије и тенкове, али без алата који ће јој бити потребни за победу.

Немачка је до сада Кијеву пружила војну помоћ у вредности од око 17,7 милијарди евра. По укупном доприносу је заузима друго место, одмах после САД, али је тек 11. месту ако се рачуна проценат БДП-а.

БУГАРИ СЕ МНОГО ИГРАЈУ - Русија им ово неће опростити, а последице ће бити велике

Овакве рачунице говоре да Немци имају финансијских могућности да ураде много више. Међутим, они то не желе.

Према недавним анкетама, само 20 одсто Немаца верује да би њихова земља требало да учини више да војно подржи Украјину. Док 40 одсто мисли да је Берлин послао довољно оружја, још 40 одсто мисли да су ствари отишле предалеко.

Пребацивање ракета „таурус”, којима би Кијев могао да нападне Керчки мост, а можда чак и Москву, приморао би Владимира Путина да узврати Немачкој.

Резултати истраживања показују да Немци то добро разумеју.

У 20. веку Немачка је водила два рата против Русије, оба са катастрофалним последицама. Међутим, многи Немци, посебно у бившој ДДР, и даље имају добар однос према Русији, сматрајући је више пријатељем него непријатељем.

У западној Немачкој и даље постоји велика жеља за интеракцијом са Русијом кроз дијалог, пише Политико.

Због тога Шолцова опрезна украјинска политика ужива широку подршку у земљи. Ово је изгледа једина областа у којој канцелар добија добре оцене јавности.

Зато његово одбијање да пошаље ракете „таурус”, које је најавио не у парламенту, већ на састанку са главним уредницима највећих немачких новинских агенција, не треба посматрати изоловано, већ као део његове шире политичке стратегије.

КИЈЕВ ПРИЗНАО: На страни Оружаних снага Украјине боре се плаћеници из 50 земаља (ВИДЕО)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА