Најновије

ХАОС У ЦРВЕНОМ МОРУ: Амери покрећу операцију "Просперити гардијан" - мета су Хути!

САД и низ других нација стварају нове снаге за заштиту бродова који пролазе кроз Црвено море који су били на удару дронова и балистичких пројектила испаљених из подручја Јемена под контролом Хутија, саопштио је министар одбране Лојд Остин у Бахреину, пише Тајмс оф Израел.

Озбиљност напада, од којих је неколико оштетило бродове, довела је до тога да више бродских компанија нареди да се њихови бродови држе на месту и да не улазе у мореуз Баб ел-Мандеб док се не реши безбедносна ситуација.

„Ово је међународни изазов који захтева колективну акцију“, рекао је министар одбране Лојд Остин у изјави објављеној у уторак после поноћи у Бахреину.

„Стога данас најављујем успостављање операције “Просперити гардијан”, важне нове мултинационалне безбедносне иницијативе”, каже Остин.

Уједињено Краљевство, Бахреин, Канада, Француска, Италија, Холандија, Норвешка, Сејшели и Шпанија придружиће се САД у новој мисији, најављује Остин.

Неке од земаља ће спроводити заједничке патроле, док ће друге пружати обавештајну подршку у јужном Црвеном мору и Аденском заливу, наводи Тајмс оф Израел.

Мисију ће координирати већ постојећа Комбинована оперативна група 153, која је успостављена у априлу 2022. за побољшање поморске безбедности у Црвеном мору, Баб ел-Мандебу и Аденском заливу. У ЦТФ 153 било је 39 земаља чланица, али званичници су радили на утврђивању која ће од њих учествовати у овом најновијем напору.

Три америчка ратна брода — УСС Карни, УСС Стетхем и УСС Масон, сви разарачи морнарице — свакодневно се крећу кроз мореуз Баб ел-Мандеб како би помогли у одвраћању и одговору на нападе Хута.

Потез за успостављање проширене операције уследио је након што су три комерцијална брода погођена пројектилима које су испалили Хути који подржавају Иран 3. децембра у Јемену. Ти напади су били део ескалирајуће кампање насиља која је такође укључивала наоружане и друге беспилотне летелице лансиране у правцу америчких ратних бродова.

До данас САД нису узвратиле Хутима које подржава Иран, а које су деловале у Јемену, нити су гађале било које оружје милитаната или друге локације. Остин у понедељак није одговорио на питање зашто Пентагон није извео контраудар.

Прочитајте ОВДЕ о жестоким борбама код Авдејевке

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА