Најновије

ЂУРИЋ ОТКРИО: Званични захтев и први потез Србије у Њујорку!

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић изјавио је да је у Мисији Србије у Њујорку формиран Штаб који се 24 часа бави ситуацијом везаном за покушај усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, а да ће Србија заправо тражити потпуно повлачење предлога резолуције о геноциду у Сребреници.
Ђурић

Ђурић

"Тај покушај изазива много и разлога за забринутост и разочарења због начина на који се овако осетљивој теми говори. Ово је тема која не треба да буде политизована и пре свега треба да се бави пијететом према жртвама, а не да изазива нове поделе", рекао је Ђурић и навео да ће тражити да се резолуција о Сребреници повуче.

Он је оценио да је на делу покушај да се подношењем овакве резолуције о Сребреници продубе поделе унутар БиХ у којој не постоји консензус око овако осетљивог питања.

"На страну што је начином на који је резолуција предложена нарушени и Устав и закони БиХ и унутрашње уређење које јасно прописује да је Председништво БиХ једино надлежно за вођење спољне политике. Ми говоримо о земљи која је постконфликтно подручје", рекао је Ђурић.

“Не заборавите да се све ово не дешава ни на какву годишњицу, ни било шта. Дакле, овај предлог је дошао између 28. и 29. годишњице дешавања у Сребреници. Дешавања која је, иначе, Србија јасно осудила. Подсетићу да су два српска председника одлазила у Сребреницу да укажу поштовање жртвама, да је Србија 2010. године усвојила у Народној скупштини декларацију у којој је осудила злочин у Сребреници и констатовала да су међународни судови донели о томе свој став“, навео је Ђурић.

Подсећа и да је 2015. Вучић нападнут у Сребреници када је управо ишао да укаже поштовање жртвама.

"И у таквим условима у којима сви знају колико је ова тема осетљива и колико је важно да се регион фокусира на будућност, да се не делимо, не свађамо, не отварамо старе ране, део земаља које су учествовале и у дешавањима деведесетих и које су 1999. године противправно напале нашу земљу, одлучују да коспонзоришу ову резолуцију", рекао је Ђурић.

Ђурић се налази у Њујорку, где ће сутра као члан делегације са председником Србије Александром Вучићем представљати Србију на седници Савета безбедности Уједињених нација.

На седници ће бити представљен редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН-а Антонија Гутереша о раду Унмика.

У извештају који је објављен на сајту УН, а који треба да буде размотрен, Гутереш је навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу КиМ остала крхка.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вулин рекао о “издајницима” из Вучићевог најближег окружења

Извор: Правда / РТС / Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА