Најновије

ПОРТПАРОЛ ЕУ: Бриселски споразум и Охридски договор су правно обавезујући

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је данас да су Бриселски споразум и договор из Охрида у целини правно обавезујући и за Београд и за Приштину и да је њихова примена у целини интегрални део њиховог пута ка ЕУ.

ЕУ и Србија (Илустрација: Правда)

Он је то навео у саопштењу поводом писма Владе Србије у којем је изражена резерва у вези са Бриселском декларацијом, усвојеном на Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана у Бриселу.

Како је додао Бриселски споразум о путу ка нормализацији и Анекс о имплементацији из Охрида постали су правно обавезујући кроз писану изјаву Високог представника Бореља од 18. марта.

"Ово је доследна позиција ЕУ, која је била јавно саопштена више пута", рекао је Стано.

Председница Владе Ана Брнабић уложила је резерву на декларацију ЕУ "Самит ЕУ-Западни Балкан, Брисел 13. децембар 2023", штитећи интересе Републике Србије, у којој је јасно ставила до знања да Косово и Метохија остаје интегрални део Републике Србије у складу са Резолуцијом 1244 УН, саопштила је Влада Србије.

Како је истакнуто, јасне црвене линије Србије су непризнавање Косова и Метохије и неприхватање Косова и Метохије као члана Уједињених нација, као и члана у систему организација и агенција Уједињених нација.

"Република Србија, посвећена процесу европске интеграције и преговорима, генерално се, са резервама, усклађује са Декларацијом 'Самит ЕУ - Западни Балкан, Брисел 13. децембар 2023.' као политичком изјавом и правно необавезујућим документом", наведено је у тексту уложене резерве.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА