Најновије

Ово значи свеопшти рат! Познато када креће жестока освета Америци и Израелу: Војска у стању високе приправности!

САД су у високој приправности и активно се припремају за "значајан" напад који би могао да дође већ у току следеће недеље, када би Иран гађао израелске или америчке положаје у региону као одговор на израелски напад у понедељак у Дамаску, у ком су убијени највиши ирански команданти.

Високи амерички званичници рекли су за ЦНН да тренутно верују да је напад Ирана "неизбежан", став који деле и њихове израелске колеге. Две владе раде на томе да се припреме за оно што долази, јер предвиђају да би се ирански напад могао одвијати на више различитих начина – и да су и америчка и израелска имовина и особље у опасности да буду мета.
Предстојећи ирански напад био је главна тема разговора о телефонском разговору председника Џоа Бајдена са израелским премијером Бењамином Нетањахуом у четвртак.

- У петак две владе нису знале када и како Иран планира да узврати - рекао је званичник.

Стрепи се од "најгорег сценарија"

Директан удар Ирана на Израел један је од најгорих сценарија за који се Бајденова администрација спрема, јер би то довело до брзе ескалацију ионако бурне ситуације на Блиском истоку. Такав удар би могао да доведе до тога да се рат између Израела и Хамаса прошири у шири, регионални сукоб – нешто што је Бајден дуго покушавао да избегне.

Прошло је два месеца откако су ирански заступници напали америчке снаге у Ираку и Сирији, што је период релативне стабилности након вишемесечног лансирања беспилотних летелица, ракета и пројектила усмерених на америчке објекте. Једини изузетак настао је у уторак, када су америчке снаге обориле дрон у близини гарнизона Ал Танф у Сирији. Напад дроновима, за који је Министарство одбране саопштило да су га извели ирански посредници, уследио је након израелског удара на ирански конзулат у Дамаску.
- Оцењујемо да Ал Танф није био мета дрона. Пошто нисмо били у могућности да одмах одредимо мету и због безбедности по САД и коалиционе партнере, дрон је оборен - рекао је званичник одбране САД у уторак.

Инцидент се догодио након израелског ваздушног напада на ирански конзулат у Дамаску у понедељак, иако је портпарол Израелских одбрамбених снага рекао за ЦНН да су њихови обавештајни подаци показали да зграда није конзулат, већ "војна зграда снага Кудса прерушена у цивилну зграду". Кудс су елитне јединице Иранске револуционарне гарде (ИРЦГ), специјализоване за неконвенцијално ратовање и војне операције.

Израел је извео бројне нападе на циљеве у Сирији које подржава Иран, често гађајући пошиљке оружја намењене Хезболаху, моћном иранском савезнику у Либану. Али само гађање конзулата означава значајну ескалацију, пошто се оне сматрају сувереном територијом нација које представљају.

Иран обећао освету

Иран је обећао да ће се осветити након израелског ваздушног напада на комплекс иранске амбасаде у Сирији, у којем је убијено најмање седам званичника. Међу убијенима су Мохамед Реза Захеди, највиши командант иранске елитне ИРГЦ, и виши командант Мохамед Хади Хаџи Рахими, саопштило је иранско министарство спољних послова. Најмање шест сиријских држављана је такође убијено, јавила је у уторак иранска државна телевизија.

Захеди, бивши командант копнених снага, ваздухопловства ИРГЦ-а и заменик команданта њених операција, најистакнутија је иранска мета убијена откако је тадашњи амерички председник Доналд Трамп наредио атентат на генерала ИРГЦ-а Касема Сулејманија у Багдаду 2020. године.

САД су брзо обавестиле Иран да Бајденова администрација није умешана и да није имала унапред сазнања о нападу на конзулат у понедељак и упозориле су Иран да не напада америчку имовину.

СПРЕМА СЕ ПУЧ У КИЈЕВУ? Операција украјинске армије за смену Зеленског

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА