Најновије

КРЕЋЕ "БАЊСКА" ИГРА: Парламентарна скупштина НАТО објавила лажни извештај о случају Бањска

Извештај Комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине (ПС) НАТО-а, у коме се наводи да се Мисија Кфора на Косову, 24. септембра прошле године, договорила са Србима који су се повукли у манастир Бањска, да се повуку на територију Србије, нетачно приказује чињенице, изјавио је члан делегације Скупштине Србије у ПС НАТО-а Горан Ракић.
Радоичић и екипа у околини манастира Бањска - ономад!

Радоичић и екипа у околини манастира Бањска - ономад!

"Прелиминарни нацрт извештаја известиоца за Западни Балкан Парламентарне скупштине НАТО-а нетачно приказује чињенице, желећи да додатно морално унизи српски народ на северу Косова", рекао је Ракић за "Косово онлајн".

Претходно је Бета пренела да се у извештају Комисије наводи да су званичници Кфора преговарали о повлачењу остатка групе у околне шуме, "где су нестали".

"'Косовске' власти верују да се потенцијално стотине других нападача крило у шумама између Бањске и границе са Србијом, а открили су и велику залиху оружја. Пронађене су противтенковске ракете, минобацачи, противтенковске мине и 24 возила, од којих једно оклопно", наводи се у извештају.

У документу је детаљно приказана историја "Косова" и проблеми са Србијом, а посебна пажња је посвећена северу републике.

"У средишту спора су два кључна питања: непризнавање (и активна међународна кампања против признавања) и начини и средства интеграције српског становништва Косова – посебно у четири северне општине које се граниче са Србијом, где Срби чине око 90 одсто становништва. Четири општине су и даље делимично под контролом Београда, док Косово настоји да потврди суверенитет над целокупном својом територијом", наводи се у извештају.

Петронијевић: Није било преговора ни са ким, па ни са Кфором

Адвокат Милана Радоичића Горан Петронијевић одбацио је наводе који су се појавили у медијима и наводним извештајима међународних организација да су постојали преговори или договор на основу кога се његов клијент заједно са саборцима повукао након догађаја у селу Бањска.

Петронијевић тврди да они нису преговарали ни са ким, па ни са Кфором.

"Имајући у виду лажи које су се појавиле у неким медијима и наводним извештајима међународних организација у којима се наводи да су постојали преговори или договор на основу кога су се мој клијент Милан Радоичић и његови саборци повукли након догађаја у селу Бањска, одбацујемо ове лажи као чисте измишљотине и тврдим да мој клијент и његови саборци нису преговарали ни са ким, па ни са Кфором", наводи се у саопштењу Петронијевића.

Он је у име Милана Радоичића демантовао, како је навео, и лажи које се изнова пласирају да је било који од ових момака ушао у манастир Бањска.

"Истичемо да је то гнусна лаж која има за циљ да се они укаљају. Једини наоружани људи који су ушли у манастир Бањска касније тог дана су чланови Куртијевих фаланги. Све време сукоба у манастиру је била група српских ходочасника, који то могу да потврде", навео је Петронијевић.

На крају саопштења, Петронијевић је упитао "шта је циљ ових лажи?".

"Чему и коме треба да послуже? Да ли је то намера да се Срби поделе и у њих унесе раздор? Сигуран сам да се то неће десити, па зато и тражимо да Кфор изађе и јавно саопшти када, где, са ким и о чему је преговарао? И, наравно, да за своје тврдње представи јасне и недвосмислене доказе", закључио је Петронијевић.

Састанак Комисије за одбрану и безбедност одржан је првог дана Парламентарне скупштине НАТО -а у Софији, на којем је у понедељак на дневном реду и унапређење статуса Скупштине такозваног Косова од посматрача у придруженог члана, чему се противи српска делегација на целу са посланицом Наташом Јовановић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Медведев поручио Пољској и Американцима

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА