Најновије

БОРЕЉ: Напади Украјине на Русију су легитимни, али...

Напади Украјине западним оружјем на територију Русије су „легитимни према међународном праву“, ако се „изводе пропорционално“, иако за сада низ чланица Европске уније није сагласно са тим, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на конференцији за новинаре на крају седнице Савета министара одбране ЕУ.

„Разматрали смо могућност да укинемо ограничења на нападе западним оружјем на војне објекте на руској територији. То је апсолутно легитимно са становишта међународног права, уколико се изводе пропорционално“, нагласио је Борељ.
Међутим, он је истакао да су „само једна-две земље ЕУ спремне да укину та ограничења, а да остале тренутно размишљају о томе“.

Такође, Борељ је нагласио да нико не може да примора било коју државу ЕУ да донесе такву одлуку и да свака земља одлучује самостално о томе.

Шеф европске дипломатије је додао да ЕУ, због одсуства консензуса, већ много месеци не може да одобри доделу Украјини 6,6 милијарди евра за набавку оружја како би се зауставила офанзива Русије.

Борељ је подвукао да ЕУ треба директно да финансира одбрамбену индустрију Украјине да би производила оно што јој је неопходно за вођење борбених дејстава.

Осим тога, он је навео да земље Европске уније за сада нису постигле консензус око тога да ли је потребно слати инструкторе у Украјину ради обучавања украјинских војника.

Истовремено, није искључио могућност да се ситуација у будућности може променити.
Поред тога, Борељ је најавио да ЕУ жели да прошири актуелну мисију за обуку украјинских војника у земљама уније, те да се разматра постављање нових задатака.

У ЕУ су у току активни програми обука украјинских војника, али се тај процес одвија ван граница Украјине.

Претходно, председник Русије Владимир Путин поручио је да представници земаља НАТО-а морају бити свесни са чиме се играју када говоре о предлозима Запада да се Кијеву дозволе напади на територију Русије.

Раније је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао да Кијеву треба дозволити да изводи нападе на руску територију западним оружјем, јер је, по његовом мишљењу, „то самоодбрана, што је посебно важно у контексту офанзиве руске војске код Харкова“.

БРИТАНЦИ ОТКРИЛИ ЛУДАЧКИ ПЛАН ЗЕЛЕНСКОГ! Из очаја ће ово покушати са великим силама

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА