Најновије

ПУТИН: Земље које говоре о нападима на руску територију треба да буду свесне са чим се играју

Представници земаља НАТО-а морају бити свесни са чиме се играју када говоре о предлозима Запада да се Кијеву дозволе напади на територију Русије, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Представници земаља НАТО-а, посебно у Европи, посебно у малим земљама, треба да буду свесни са чим се играју. Треба да се сете да су то, по правилу, државе са малом територијом и веома густом насељеношћу. И то је фактор који треба да имају на уму пре него што нешто кажу о извођењу удара дубоко у руску територију“, рекао је Путин током обраћања новинарима након посете Узбекистану.

Он је, такође, упозорио да пољска војска, у случају да уђе у Украјину, одатле неће изаћи.

„Пољске власти изјављују да су спремне да пошаљу своје војнике. Ми пратимо то што говоре, пуно је плаћеника из Пољске. Ако неки европски контингенти заједно с Пољацима уђу у Украјину, други ће отићи, а Пољаци – никад. За мене је то очигледна ствар. Можда грешим, али тешко“, рекао је Путин.

О западним плаћеницима

Он је додао и да Русија зна да се у Украјини налазе западни плаћеници.

„Што се тиче чињенице да се у Украјини можда налазе или не налазе плаћеници, ми то добро знамо, ту нема ништа ново“, рекао је Путин, коментаришући документ који је потписао главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски, а којима се легализује посета француских инструктора центрима за обуку Оружаних снага Украјине.

Према његовим речима, западни плаћеници трпе губитке у Украјини, а Западу је све теже да то сакрије.

„Поставили сте питање о прецизном оружју дугог домета. А ко управља тим оружјем? Ко га послужује? Наравно, исти ти инструктори прерушени у плаћенике. То је све. Они постоје, и трпе губитке. Можда је таква изјава последица чињенице да им је очигледно све теже да сакрију ове губитке“, оценио је руски лидер, коментаришући изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга „Украјина има право“ и да извори нападе на „војне циљеве на руској територији“.

Он је додао да Москва пажљиво прати ситуацију и неке изјаве након саопштења генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о нападима у дубину њене територије и истакао да је руска војска код Харкова прешла на стварање безбедносне зоне на шта је упозоравала Кијев.

Према његовим речима, Столтенберг не може а да не схвата како се припремају напади далекометним оружјем.

„Ако он (Столтенберг) говори о могућности удара на руску територију прецизним оружјем дугог домета, он би, као човек који води војно-политичку организацију, иако је цивил, као и ја, ипак требало да зна високо прецизно оружје великог домета не може да се користи без космичких средстава за извиђање“, објаснио је Путин.

Он је додао да су догађаји на харковском правцу били испровоцирани дејствима Запада и истакао да су на том подручју тренутно главна дешавања у оквиру специјалне војне операције.

Према његовим речима, у случају да украјинска војска примени далекометно оружје за нападе на руску територију, Русија ће поново морати да донесе одлуку о санитарној зони.

„И прешли смо на то", рекао је Путин.

Председник Русије подсетио је и да нико на Западу не говори о гранатирању Белгорода.

„Погледајте све извештаје ваших западних колега, нико не говори о гранатирању Белгорода и других суседних територија, сви говоре само о томе да је Русија отворила нови фронт и да напада Харков. Ни речи. Чиме је то узроковано? Они су то урадили својим рукама, а онда ‘убиру плодове’ свог стваралаштва“, рекао је Путин.

Увођење страних трупа у Украјину

Увођење западних трупа у Украјину је ескалација и још један корак ка сукобу у Европи и глобалном сукобу, сматра руски председник.

„Не мислим да је то (западне трупе у Украјини) добра и исправна одлука и исправан корак. То је ескалација и још један корак ка озбиљном сукобу у Европи и глобалном сукобу. Да ли им је то потребно? У реду“, рекао је Путин.

Он је подсетио да у случају да се у Украјини буду налазили западни војници, они ће се такође налазити у зони домета Оружаних снага Русије.

Председник је истакао да ће Русија и даље радити онако „како сматра да је потребно, без обзира на то ко се налази на територији Украјине“.

О мировним преговорима

Говорећи о мировним преговорима, Путин је приметио да би се Русија и Украјина одавно договориле да Украјином командују они који се руководе националним интересима.

„Нажалост, Александар Григоријевич (Лукашенко) за сада не командује војском у Украјини. Да командује, ми бисмо овај сукоб одавно решили и то на обострано задовољство, нашли бисмо решење за Украјину. Да Украјином сада командују људи који би се руководили националним интересима, а не интересима својих господара у Европи или преко океана“,
Како је подсетио, Кијев је јавно одбио да преговара.

„На овој (истанбулској) основи никада нисмо одустајали (од преговоре) и спремни смо да наставимо преговарачки процес. Али не знамо шта ће нам и ко, мислим овде на легитимитет представника украјинске владе, понудити у неким другим фазама. Тако да немам одговор на то“, рекао је председник.

„Увек са изненађењем гледам на неке гестове наших западних пријатеља и партнера који говоре да Русија одбија преговоре. Хиљаду пута сам рекао, као да немају уши, ми их не одбијамо. Украјинска страна их је јавно одбила“, нагласио је Путин.

Према његовим речима, Запад жели да створи привид светске подршке својим жељама о Украјини и то представи као консолидовани став светске заједнице.

„Али то им неће успети. И то управо значи да не желе да се договарају, већ се држе за то да још нешто добију и да преокрену ситуацију на бојном пољу. Неће успети“, закључио је председник.
Путин је нагласио да што више Кијев буде покушавао да преокрене ситуацију на бојном пољу, то ће више губитака трпети украјинска војска.

„Зашто се то дешава? Данашњим владарима Украјине није жао тих људи, они их не сматрају својима. То је проблем и трагедија Украјине данас. Они не сматрају ове људе својим. Они данас не штите интересе украјинског народа“, објаснио је руски председник.

Вашингтон врши притисак на азијске земље

Западне земље, посебно Сједињене Америчке Државе, врше притисак на државе Централне Азије, али оне нису поклекле, оценио је руски лидер.

„За сада не видим да су их бацили на колена нити да су спремне да слепо испуњавају све ‘инструкције’ из иностранства споља“, истакао је Путин.

Истовремено, руски председник је признао да Американци и Европљани, „наравно, одређеним дејствима наносе штету партнерима Русије у региону“.

Говорећи о стратешком наоружању, Путин је навео и да су Сједињене Америчке Државе желеле да се са Русијом договарају у области стратешког наоружања, али за сада се не виде велике жеље.

„Чини ми се да су хтели да преговарају на пољу стратешког наоружања, али нешто не видимо велику жељу да се то ради. Постоје разговори о томе, али ми не видимо неку велику жељу. Видећемо шта ће се даље дешавати“, објаснио је Путин.

БРИТАНЦИ ОТКРИЛИ ЛУДАЧКИ ПЛАН ЗЕЛЕНСКОГ! Из очаја ће ово покушати са великим силама

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА