Најновије

РАМА: Трећина укупног становништва Албаније емигрирала у ЕУ и Велику Британију

Албански премијер Еди Рама рекао је за Фајненшел тајмс да земље Западног Балкана и даље на ЕУ гледају као на место где ће се наћи заштита од национализма који води у сукобе и ратове, али да је приметно да су националистички покрети у Европи нашли простор у политици, али и да су утицали и на друге покрете, преноси АБЦ Њуз.

Рама је указао да је више од милион Албанаца емигрирало у ЕУ и Велику Британију током последњих година што је, како је назначио, трећина укупног становништва Албаније.

„Рат у Украјини је коначно променио игру за проширење“, рекао је Рама додајући да се „промена догодила захваљујући Владимиру Путину“.

Према његовим речима, предложени план раста ЕУ да се земље Западног Балкана укључе у практичан начин сарадње, као што су лаки и јефтини трансфери новца или смањена бирократија прекограничне трговине, било би немогуће замислити пре пет година.

„Не ради се о новцу“, додаје Рама мислећи на пакет од шест милијарди евра који се нуди Балкану већ о, како каже, отварању путева да се Балкан интегрише и да има исте услове као и чланице, а да још нису чланице.

Рама, који је познат по критикама спорог процеса проширења ЕУ, примећује да морални ауторитет блока јењава.

„Европа је балканизована“, каже.

Говорећи о Споразуму Албаније са Италијом за мигранте, Рама каже да је јединствен упркос интересовању других влада.

Рим и Тирана договорили су се прошле године да успоставе центре у Албанији, где ће неколико хиљада миграната који су кренули у Италију бити регистровано и затим чекати да њихов захтев за азил испитају италијански званичници.

„То је јединствено, 100 одсто јединствено“, рекао је Рама и навео да су му се обратиле и друге владе да виде да ли могу да понове договор са Италијом, али да им је рекао не јер то, како додаје, нема смисла.

Премијер Албаније каже да је споразум са Италијом заснован на дугој историји узајамног спровођења закона, при чему је италијанска обалска стража помагала Албанији да контролише имиграцију током 1990-их и новијим заједничким напорима против кријумчарења дроге.

Западни партнери су, како је навео Рама, покушали да натерају Албанију да помогне мигрантима пошто је примила хиљаде Авганистанаца који су остали изложени талибанима након повлачења западних сила 2020.

Листа је почела са премијером Уједињеног Краљевства.

„Борис Џонсон ме је позвао и рекао ми да цени моје вођство и да треба да урадимо нешто заједно. Хајде да имамо договор да Велика Британија доведе илегалне мигранте у Албанију да их тамо задржи, да их процесуира. Рекао сам, извините, ово није могуће“, испричао је Рама.

За разлику од италијанског споразума, који је за смештај до 3.000 људи истовремено, понуда Уједињеног Краљевства није била „фиксан број“, рекао је Рама, преноси Косово онлине.

„Поред Албаније, друге балканске земље такође могу помоћи ако би процес био добро структуриран и одржаван у оквиру међународног права“, рекао је Рама наводећи да је ипак Европа то претворила у идеолошко, изборно питање и заборавила да ће јој људи бити потребни да избегне „демографску зиму“ и економски пад, као резултат тога.

Прекретница на фронту! Велика победа на помолу, огласила се Русија: Овај град ће ускоро бити ослобођен!

Извор: Косовоонлине/Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА