Најновије

ФСБ: Финска лажирала "мигрантску кризу" на граници са Русијом по наредби САД

Руководилац Пограничне службе ФСБ-а Владимир Кулишов је објаснио да су финске власти најпре објављивале спремност да дају азил чак и илегалним избеглицама, онда су због наводних намерних акција Русије да прогура мигранте у земље ЕУ затварале граничне прелазе.

Финске власти су режирале "миграциону кризу" на граници са Русијом по наредби САД, како би имале оправдање да разместе НАТО војску, рекао је први заменик директора и руководилац Пограничне службе ФСБ-а Владимир Кулишов.

"Сматрамо да је намерно изазивање миграционе кризе на руско-финској државној граници било неопходно финским властима како би спровеле планове НАТО-а, а пре свега САД, да разместе војну инфраструктуру и стационирају стране трупе на својој територији, као на граници са Русијом", рекао је Кулишов.

О томе сведоче споразуми Вашингтона и Хелсинкија у војној сфери из децембра 2023. године, али и опремање границе, објаснио је руководилац Пограничне службе ФСБ-а.

Како би вештачки заоштрили ситуацију, финске власти су затварале граничне прелазе и обуставиле међународни путнички саобраћај, због наводних намерних акција Русије да прогура мигранте у земље ЕУ, подсетио је Кулишов.

"А у ствари, како би мотивисала прилив страних миграната из Русије, финска страна је у западним медијима и на друштвеним мрежама активно објавила информације о спремности Хелсинкија да пружи азил свим странцима, укључујући и оне који су у републику стигли илегално. Објаве су подстакле прилив страних држављана, пре свега имиграната из земаља Африке, Блиског истока и јужне Азије", рекао је Кулишов.

Због свега тога је, како је појаснио, у новембру 2023. године на границу стигло око две хиљаде странаца.

Тако је Финска почела да уводи ограничења на граничним прелазима у новембру 2023. због, како је то објаснила, неконтролисаног прилива избеглица из трећих земаља. Одлуком финских власти, граница између Финске и Русије сада је затворена до даљњег.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући затварање граничних прелаза, нагласио да руски граничари поштују сва упутства, "гранични прелаз користе само они који на то имају законско право", те да Москва не прихвата лажне оптужбе.

ГОРЕ НАТО ОКЛОПНА ВОЗИЛА: Пуцају све тачке отпора и упоришта (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА